Pitigoiul albastru (Parus caeruleus) este raspandit in Europa, Asia si Africa. La noi in tara este destul de frecvent, cloceste in padurile de foioase si cele din Lunca Dunarii. Este intalnit in paduri, campuri, livezi, gradini si parcuri, unde gaseste hrana necesara zilnica. Este o pasare plina de viata si foarte agila, poate fi vazuta facand cascadorii pe ramurile copacilor.

Penajul pe partea dorsala este de culoare verde-albastruie, coada, aripile si capul au nuante albastre, pe partea ventrala culoarea este galben-deschis. Pe mijlocul pieptului are o banda longitudinala albastra-neagra. Penele cele mai mari ale aripilor prezinta un desen albastru-deschis si alb. Ciocul este negru si fata alba. Are lungimea corpului de 10-12 cm, deschiderea aripilor de 18 cm si greutatea de 11 g.

Este o pasare docila si curioasa, care tinde sa traiasca aproape de om. Uneori il putem gasi in cuiburi artificiale din gradini si parcuri.

Perioada de reproducere este in lunile februarie-martie. Uneori isi alege loc de cuibarit in gaurile peretilor, scorburile copacilor sau vechi cuiburi de veverite. Femela depune 8-15 oua mici, albe cu puncte inchise la culoare, pe care le cloceste timp de 14 zile.

Citește și:  Unaul (Choloepus didactylus) un mamifer lent ce parcurge doar 38 metri pe zi

pitigoi albastru

Masculul ajuta la clocit si la cresterea puilor. Dupa o perioada de 18 zile, puii parasesc cuibul, incep sa zboare si sa-si caute hrana singuri. Femelele cresc o singura serie de pui pe an.

Pitigoiul albastru este o pasare insectivora, de aceea hrana sa consta in primul rand din insecte mici, paianjeni, larve, omizi si nevertrebrate mici. Astfel, el contribuie la reducerea numarului de insecte daunatoare. Hrana sa este completata de seminte si fructe din copaci. Iarna se apropie de locuintele oamenilor pentru a cauta hrana.

Cantecul sau cuprinde sunete inalte si clare ,,sisisi”.

Video – Pitigoi albastru (Parus caeruleus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.