Frumosul oraș din Transilvania te cucerește de îndată ce-l cunoști, mai ales dacă faci cunoştintă cu el pe timpul nopţii. Am avut ocazia să ajung pentru prima dată în Sighişoara în urmă cu câteva zile, iar din cauza timpului foarte scurt petrecut aici, am fost nevoită să vizitez centrul oraşului pe timpul nopţii, ceea ce a însemnat o experienţă inedită.
Sighişoara este un oraş inedit pentru că este printre puţinele cetăţi locuite din Europa. Oraşul a fost foarte bine conservat, iar cel mai important lucru este faptul că se poate locui aici. Cu o arhitectură veche, dar impresionantă Sighişoara te va face să stai numai cu capul pe sus pentru a observa fiecare detaliu arhitectural. Pe la sfârşitul secolului al XIX – lea oraşul a fost denumit “Perla Transilvaniei” datorită amplasării sale geografice şi a arhitecturii remarcabile.
Am fost foarte încântată să vizitez Cetatea Sighișoara, una dintre cele mai spectaculoase şi pline de mister cetăţi medievale din Transilvania. Oraşul reuşeşte să te impresioneze pentru modul în care te transpune în trecut. Cu un aer medieval, acest loc parcă pare desprins dintr-o poveste cu regi, cavaleri şi regine. Dar în acelaşi timp au fost infiltrate cu discreţe şi motive moderne precum taverne care pun la dispoziţia turiştilor numeroase sortimente de băuturi. Dacă te plimbi pe străduţele mici din interior cetătăţii nu ai cum să te pierzi, ci vei descoperii noi obiective turistice.
În primă instanță, am ajuns la Turnul cu Ceas. Acesta a fost construit în secolul al XIV-lea, cu scopul de a apăra poarta principală a cetăţii. Potrivit spuselor ghidului, turnul este înalt de 64 de metri şi are 4 turnuleţe secundare. Din păcate, în urma marelui incendiu din 1676 turnul s-a deteriorat foarte mult, acesta fiind reparat la scurt timp după acest eveniment, atunci primind forma sa actuală. Ceasul din vârful turnului a fost construit în Elveţia şi este atestat documentar din 1648. Statuetele din lemn simbolizează zilele săptămânii şi sunt operele sculptorului Johann Kirschel. Turnul a servit ca şi Primărie a oraşului până în 1556. În 1898, a fost transformat în muzeu.
Ulterior, am ajuns în Cetate, unde se conservă monumente gotice importante precum: Biserica din Deal, Biserica Mănăstirii şi ruina unei mici capele, datată în sec. al XIV-lea. Biserica din Deal este închinată Sf. Nicolae şi constituie cel mai important monument de arhitectură al oraşului, reprezentativă pentru stilul gotic transilvănean. Construcţia se află situată pe vârful dealului şcolii, având o poziţie dominantă asupra peisajului din jur. Biserica a fost dezvoltată în mai multe etape, între sec. al XIV-lea şi al XV-lea, şi aparţine tipului de biserică hală având 3 travee, acoperită cu o boltă gotică în reţea. Corul este alungit şi are 2 travee şi o absidă poligonală cu 5 laturi. Pentru a ajunge aici, am urcat câteva zeci de scări, preţ de câteva minute. În apropierea Bisericii din Deal, se află clădirea primei şcoli a oraşului (1619), precum şi clădirea neogotică a liceului (1901) construită în locul vechii şcoli, după planurile arhitectului Gottfriend Orendi.
În vecinătatea Turnului cu Ceas se află Biserica Mănăstirii, un monument de arhitectură în stil gotic la fel de impresionant ca şi celelalte obiective turistice vizitate anterior. Se spune că biserica a aparţinut călugărilor dominicani şi este menţionată documentar încă din anul 1298. Biserica are o dimensiune de 44,5 metri lungime şi 12,6 metri lăţime. În 1676, biserica a ars în întregime, de aceea toate piesele de mobilier datează din anii de după incendiu. După multe eforturi financiare, biserica a fost refăcută. Dacă în 1677, turnul şi clopotul bisericii au fost construite, acestea au fost căptuşite cu tablă mult mai târziu prin anul 1956. Biserica este una special pentru că aici se află unul dintre puţinele altare transilvănene ale barocului timpuriu. Pe lângă altar, în patrimoniul bisericii se mai găsesc şi 39 de covoare orientale, de mare valoare, confecţionate în secolele al XVI-lea – al XVII-lea şi o cristelniţă de bronz, turnată în anul 1440. În 1982, a fost făcută ultima restaurare a bisericii. În cele din urmă, finalul turului a fost marcat de o vizită la una dintre numeroasele terase din centrul Cetăţii.