Trier, un oras fermecator aflat la nord de Alpi, in Germania, a fost inclus, in anul 1981, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind una dintre cele mai bogate localitati din punct de vedere arhitectonic din acea regiune. Mostenirea sa romana, cele doua biserici crestine timpurii si alte constructii grandioase stau marturie pentru unul dintre cele mai frumoase orase din Germania. Si tot la superlativ, poate una dintre cele mai impresionante constructii din Trier este Porta Nigra, ridicata intre anii 180-200 d.Hr., avand rol defensiv. De fapt, Porta Nigra face parte din cele patru porti, toate construite in aceeasi perioada.

Porta Nigra1

 

Parand mai degraba strajerul de nadejde al orasul, Nigra a fost construita din gresie cenusie, in Evul Mediu, aceasta incepand deja sa se innegreasca. De aici provine si denumirea de Porta Nigra – Poarta Neagra. S-a considerat, la acele vremuri, ca ridicarea unei astfel de constructii cu rol defensiv este esentiala, cu atat mai mult cu cat Trier se afla la trecerea peste raul Moselle, devenind un centru comercial important. Cu patru niveluri si o inaltime de peste 30 metri, Poarta Neagra inconjoara o curte mica. Initial, poarta a fost construita folosindu-se blocuri masive de gresie, numai ca aceastea nu au fost imbinate cu mortar, ci pozitionate unul peste altul, ca mai apoi, sa fie prinse cu odgoane de fier si cleme speciale, folosite la acele vremuri.

Cele patru porti din Trier aveau, fara discutie, un rol important, insa cu toate acestea, s-a avut in vedere, in nenumarate ocazii, demolarea lor, ceea ce s-a si intamplat. Din fericire, Porta Nigra nu a fost demolata pentru ca din materialele sale sa se ridice mai multe case in localitatea, constructia rezistand gratie unui monah de origine greaca, Simeon, care isi traia viata solitara in interiorul zidurilor. Dupa ce Simeon s-a stins din viata, s-a ridicat o biserica in amintirea sa, nava acestui lacas sfant constand in curtea interioara.

Citește și:  Castelul Bamburgh: Obiective turistice Anglia - Bamburgh

Porta Nigra11

Ceea ce face acest edificiu cu adevarat deosebit este faptul ca, desi i s-au adus modificari infime, structura originala s-a pastrat. Nu acelasi lucru s-a intamplat si cu elementele arhitectonice ale portii Nigra. In anul 1802, orasul Trier avea sa fie preluat de francezi iar, la comanda lui Napoleon, biserica a fost de indata desfiintata, ca mai apoi, Porta Nigra sa fie restaurata cu minutiozitate in asa maniera incat sa arate ca o ruina romana. Insa aceasta nu a fost singura incercare la care a fost supusa poarta, pe parcursul anilor, ea fiind pradata de hoti.

In orice caz, Poarta Neagra ramane unul dintre cele mai impresionante monumente din acest fermecator oras, fiind cunoscut drept cea mai mare constructie de acest fel de la nord de Alpi. Si poate cea mai pregnanta amintire ce bantuie zidurile portii este cea apartinand vremurilor de glorie ale Romei, ale trecutului imperial al acestei mari puteri.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.