Clădirea a fost construită în anul 1889. În ea se aflau Prefectura, Tribunalul, Judecătoria şi Procuratura judeţului Sălaj. Construcţia a fost ridicată în stil neobaroc şi are o curte interioară cu trei accese din exterior.

prefectura-judetului-salaj.jpg

Interiorul este bogat decorat – pardoseala are motive florale, colorate variat, coridoarele au bolți cu zone intersectate, tavanul și pereții sălii de ședință de la etaj sunt decorați cu profiluri, iar pe pereții longitudinali au fost montate oglinzi flancate de aplice din fier forjat.

intrarea-in-prefectura-judetului-salaj.jpg

Sala „Avram Iancu”, folosită în trecut ca încăpere pentru festivități și dans, este luminată de un candelabru ce impresionează prin monumentalitate și ornamente, iar candelabrul cântărește 1.450 de kilograme.

Arhitectura neobarocă a clădirii este caracterizată prin ornamente elaborate și o atenție deosebită pentru detaliile estetice, oferind o imagine de ansamblu care evocă putere și eleganță. Curtea interioară, cu cele trei accese din exterior, este un spațiu care completează grandiozitatea întregii construcții.

De-a lungul anilor, clădirea a fost martora multor evenimente istorice, devenind un simbol al justiției și guvernării în județul Sălaj. Astăzi, ea continuă să servească nevoile comunității, fiind nu doar un centru administrativ, ci și un punct de atracție pentru vizitatorii interesați de istoria și arhitectura locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.