Dintre speciile de presuri propriu-zise, presura galbena (Emberiza citrinella) este cea mai cunoscuta din Europa Centrala. Face parte din familia Emberizidae.

La noi in tara este denumita si presura aurie. Este raspandita in Siberia de Vest, nordul si centrul Europei, in Spania, Grecia, Italia, Ucraina. Prefera atat regiunile de ses cat si de munte. Poate fi vazuta in zonele cu tufisuri joase, arborete, fanete, livezi cu pomi fructiferi.

Penajul de pe partea ventrala, cap si gat, este de culoare galben-deschisa, pe restul corpului apare striat cu cenusiu verde si cafeniu. Pe spate, aproape de baza cozii, are o zona de culoare castanie-deschisa. Exemplarele tinere si femelele sunt putin mai galbene. Are o lungime de 16-18 cm, greutatea de 24-30 g, deschiderea aripilor de 26-28 cm, corpul zvelt si elegant.

Inca de la inceputul lunii martie, presura galbena isi construieste cuibul in forma de cupa, folosind cele mai diferite materii vegetale, il captuseste cu fire de iarba, muschi, par si il instaleaza il jurul tufisului, de obicei pe sol.

Citește și:  Șoimul, o pasăre răpitoare de zi

presura galbena

Femela cloceste de doua ori pe an, depune 4-5 oua, care sunt albicioase cu puncte inchise. Ouale sunt clocite in special de femela o perioada de 11-14 zile. Intre timp masculul ii aduce hrana. Puii sunt aparati si hraniti de ambii parinti, dupa aproximativ 2 saptamani invata sa zboare si parasesc cuibul.

Dupa perioada clocitului, pot fi vazute adunate in carduri mari, pentru a parcurge regiunea din apropierea cuibului in cautarea hranei. Cand iernile sunt grele, se apropie de asezarile omenesti, cautand hrana.

In general se hraneste cu seminte, cereale, muguri, fructe si frunze, dar si insecte, omizi, paianjeni, gandaci, lacuste. Zboara in cautarea hranei mai ales dimineata devreme si seara. Cantecul presurei este ,,ti-ti-ti-ti” cu pauza si apoi ,,tiuuuu”. Uneori se aseamana cu un fluierat scurt.

Presura galbena nu este o pasare pe cale de disparitie.

Va prezentam un video cu presura galbena:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.