Prigoria europeana este o pasare migratoare cu penaj viu colorat, raspandita in regiunile insorite cu arbori si arbusti din Europa, Africa de Nord si Sud. Toamna tarziu aceasta pasare migreaza spre zonele sudice si vestice ale Africii Centrale pentru a ierna.

Are corpul cu lungimea de 30 cm si greutatea de 70 g. Poate fi recunoscuta usor dupa penajul multicolor si forma alungita a corpului. Pe partea dorsala penajul este maroniu galbui in partea superioara si predominant verzui in partea inferioara a spatelui. Aripile sunt lungi, au coloritul in nuante de verde si maro pe partea exterioara si nuante de gri-cenusiu-galbui pe partea interioara, marginile aripilor sunt negre, iar coada este verde-maronie.

Pe crestetul capului penajul este maroniu, in zona ochilor apare o dunga neagra orizontala, iar gusa este galbena marginita de o banda neagra. Pe partea ventrala penajul este vernil, iar deasupra ciocului apare o zona deschisa, alb-galbuie. Pe partile laterale ale capului apar ochii mari, cu irisul de culoare maronie. Ciocul este negru, lung, drept si ascutit. Picioarele sunt scurte, subtiri, au degete mici si gheare ascutite.

Citește și:  Pescărușul albastru din Noua Guinee (Dacelo novaeguineae), cea mai mare specie de pescăruș
Prigoria europeana
Prigoria europeana

Aceste pasari clocesc in colonii si isi depun ouale in vizuini ce se aseamana cu niste tuneluri sapate chiar de ele in sol, in dunele de nisip, pe malurile raurilor sau pantele de coasta. In perioada lunilor aprilie-iulie fiecare femela depune 6-7 oua albe in cuibul amenajat in vizuina si le incubeaza impreuna cu masculul timp de 20 de zile.

Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti si ocrotiti de ambii parinti. La aceasta specie femela depune o singura ponta pe an. Hrana acestor pasari consta din insecte, lacuste, gandaci, libelule, albine, fluturi si viespi. Au obiceiul sa prinda insectele din zbor iar la unele le pot scoate veninul prin strangerea acestora cu ciocul si frecarea lor de crengile copacilor.

Prigoria europeana are denumirea stiintifica de Merops apiaster, face parte din ordinul Caraciiformes, familia Meropidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Prigoria europeana (Merops apiaster):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.