In padurile de la altitudini mari din Africa de Est, de la Capul Bunei Sperante se aud frecvent triluri de pasari cantatoare. Dintre acestea unele sunt stridente si se aseamana cu un scartait, ei bine sunt sunete pe care le scoate o pasare care face parte din familia sturzilor si are numele de prihorul cu stea alba. Numele popular al acestei pasari se refera la petele de un alb-stralucitor pe care le are deasupra ochilor, pe penajul albastru-cenusiu-ardezie de pe cap si care se aseamana cu niste stelute.

Prihorul cu stea alba pe creanga unui copac, Foto: talking-naturally.co.uk

Prihorul cu stea alba are lungimea corpului de 15-16 cm si greutatea de 18-26 g. Penajul este asemanator la ambele sexe, pe corp este galben, la fel si in zona de sub coada, iar aripile au dungi gri, cenusii si negre. Ciocul este scurt si drept, de culoare neagra. Picioarele sunt mici, subtiri, de culoare cenusie, se termina fiecare cu cate trei degete indreptate inainte si unul inapoi, sunt prevazute cu gheare ascutite si curbate, cu ajutorul lor se prinde cu usurinta de crengile subtiri ale copacilor de inaltime mica. Coada este scurta, galbena dedesubt si neagra deasupra. Ochii sunt mari si rotunzi, au irisul negru, sunt situati pe partile laterale ale capului.

Citește și:  Vânturelul roșu (Falco tinunculus), o pasăre de pradă cu un corp de până la 34 cm

Aceste pasari canta pentru a comunica intre ele, pentru a-si anunta teritoriul, sau pentru a-si striga puii. Cuibul este in forma de cupa, construit la bifurcatia ramurilor unui copac din crengute subtiri si fire de iarba uscata. In perioada de imperechere masculul are obiceiul sa curteze femela, ii aduce hrana in cioc sau canta mai intens. Femela este cea care realizeaza cuibul si tot ea cloceste ouale. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti si ocrotiti tot de femela.

Prihorul cu stea alba (Pogonocichla stellata) in apropierea cuibului, Foto: ibc.lynxeds.com

Habitatul acestor pasari este dupa cum am spus cel de la altitudini mari, format din paduri tropicale si subtropicale montane. In functie de anotimp prihorii pot migra la diverse altitudini, ajungand chiar si in zone mai joase, in gradini sau zone forestiere. Hrana lor consta din insecte, larve de insecte, fructe de padure, mici animale vertebrate si nevertebrate.

Prihorul cu stea alba are denumirea stiintifica de Pogonocichla stellata, face parte din ordinul Passeriformes, familia Muscicapidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.