Puku este o specie de antilopă din Africa, din regiunile ce se întind din vestul până în estul acestui continent. Această antilopă poate fi observată în Tanzania, Zambia, Angola, Botswana, Congo. Preferă regiunile umede de savanna, dar și zonele mlăstinoase sau ușor inundabile datorită ploilor abundente.

Puku este o specie care face parte din familia Bovidae, ordinul Artiodactyla și are denumirea științifică Kobus vardonii. Are lungimea corpului de 1,3-1,8 m, lungimea cozii de 18-30 cm, înălțimea la greabăn de 80 cm și greutatea de 66-77 kg.

Ca aspect general, acest mamifer se aseamănă cu antilopa de mlaștină, care este răspândită in regiunile din vestul și până în estul Africii și are denumirea științifică Kobus kob. Ca și aceasta, are corpul robust, picioarele lungi și subțiri. Coloritul este uniform, maroniu pe partea dorsală și laterale, gri-albicios pe partea ventrală, iar pe partea anterioară a gâtului este gălbui. Masculul are coarnele de lungime destul de mica, de aproximativ 45-50 cm. Acestea nu apar deloc la femelă, iar aspectul lor este în formă de lira.

Puku, capul femelei
Puku, capul femelei

Antilopele Puku trăiesc în grupuri de 5-30 exemplare, sau în unități familiare mai mici. Masculii au grijă de mai multe femele, iar acestea hrănesc toți puii din grupul respectiv. La această specie, femela face de obicei un singur pui, iar perioada de gestație este de 8-9 luni. Perioada de reproducere este în lunile ianuarie-aprilie, deci în sezonul ploios, când vegetația este mai bogată și savana mai deasă. Puii sunt ascunși de femelă în vegetația înaltă, astfel sunt protejați de animalele de pradă sălbatice. Puii sunt înțărcați la vârsta de șase luni și ajung la maturitatea sexuală la un an și două luni. Masculii sunt animale teritoriale, au grijă ca femelele să rămână pe zona delimitată de ei, cât mai mult timp, le apără de intruși (de alte specii de antelope de gen masculin), iar uneori trăiesc solitar.

Antilopa Puku iși caută hrana dimineața și seara, atunci paște iarba preferată, frunzele de arbuști, în rest stă ascunsă de prădători în savana și pădurile din Africa. În caz de pericol, aleargă cât mai repede, în galop, pentru a scăpa. Poate face salturi mari, de 1,5 m și pot alerga cu viteza de aproximativ 50 km/h. Au tendința de a scoate sunete stridente, ca un fel de fluierat. Cele mai vulnerabile animale în fața animalelor sălbatice de pradă sunt cele bolnave (pentru că aleargă mai încet, sunt mai lente), dar și puii care se îndepărtează de antilopele adulte.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ