Puku este o specie de antilopă din Africa, din regiunile ce se întind din vestul până în estul acestui continent. Această antilopă poate fi observată în Tanzania, Zambia, Angola, Botswana, Congo. Preferă regiunile umede de savanna, dar și zonele mlăstinoase sau ușor inundabile datorită ploilor abundente.

Cu un aspect grațios și o coloristică specifică, antilopa Puku este adesea comparată cu antilopa de mlaștină, având însă trăsături distinctive și un comportament interesant.

Caracteristicile fizice ale antilopei Puku

Puku este o specie care face parte din familia Bovidae, ordinul Artiodactyla și are denumirea științifică Kobus vardonii. Are lungimea corpului de 1,3-1,8 m, lungimea cozii de 18-30 cm, înălțimea la greabăn de 80 cm și greutatea de 66-77 kg.

Ca aspect general, acest mamifer se aseamănă cu antilopa de mlaștină, care este răspândită in regiunile din vestul și până în estul Africii și are denumirea științifică Kobus kob. Ca și aceasta, are corpul robust, picioarele lungi și subțiri.

Coloritul este uniform, maroniu pe partea dorsală și laterale, gri-albicios pe partea ventrală, iar pe partea anterioară a gâtului este gălbui. Masculul are coarnele de lungime destul de mica, de aproximativ 45-50 cm. Acestea nu apar deloc la femelă, iar aspectul lor este în formă de lira.

Kobus vardonii
Kobus vardonii

Habitatul și distribuția geografică

Antilopele Puku trăiesc în grupuri de 5-30 exemplare, sau în unități familiare mai mici. Masculii au grijă de mai multe femele, iar acestea hrănesc toți puii din grupul respectiv. La această specie, femela face de obicei un singur pui, iar perioada de gestație este de 8-9 luni. Perioada de reproducere este în lunile ianuarie-aprilie, deci în sezonul ploios, când vegetația este mai bogată și savana mai deasă.

Puii sunt ascunși de femelă în vegetația înaltă, astfel sunt protejați de animalele de pradă sălbatice. Puii sunt înțărcați la vârsta de șase luni și ajung la maturitatea sexuală la un an și două luni. Masculii sunt animale teritoriale, au grijă ca femelele să rămână pe zona delimitată de ei, cât mai mult timp, le apără de intruși (de alte specii de antelope de gen masculin), iar uneori trăiesc solitar.

Comportamentul și dieta antilopei Puku

Antilopa Puku iși caută hrana dimineața și seara, atunci paște iarba preferată, frunzele de arbuști, în rest stă ascunsă de prădători în savana și pădurile din Africa. În caz de pericol, aleargă cât mai repede, în galop, pentru a scăpa. Poate face salturi mari, de 1,5 m și pot alerga cu viteza de aproximativ 50 km/h.

Au tendința de a scoate sunete stridente, ca un fel de fluierat. Cele mai vulnerabile animale în fața animalelor sălbatice de pradă sunt cele bolnave (pentru că aleargă mai încet, sunt mai lente), dar și puii care se îndepărtează de antilopele adulte.

Reproducerea și ciclul de viață

Antilopa Puku are un ciclu de viață relativ scurt, trăind aproximativ 10-12 ani în sălbăticie. Perioada de împerechere are loc în sezonul ploios, când resursele de hrană sunt abundente. Masculii își stabilesc teritorii și își apără femelele împotriva rivalilor prin lupte ce implică împingerea cu coarnele.

Gestația durează aproximativ 8 luni, după care femela naște un singur pui. Puii sunt ascunși în vegetație densă timp de câteva săptămâni, până când devin suficient de puternici pentru a se alătura turmei.

Comportamentul social și adaptările

Puku sunt animale sociale, trăind în turme de până la 20 de indivizi, conduse de un mascul dominant. În perioadele de secetă, aceste grupuri se pot dispersa în căutarea surselor de apă și hrană.

Adaptările lor la mediile mlăștinoase includ picioare lungi și musculatură puternică, care le permite să se deplaseze cu ușurință prin terenuri alunecoase. De asemenea, sunt capabile să detecteze prădătorii de la distanță datorită auzului și simțului olfactiv foarte dezvoltate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.