Randunica de mare Sooty este o pasare partial migratoare si larg raspandita in regiunile marilor si oceanelor tropicale. Destul de rar si doar in anumite perioade ale anului aceasta pasare zboara si in zonele Europei de Vest.

Face parte din grupul randunicilor de mare insa spre deosebire de acestea are obiceiul sa isi prinda prada deasupra apei fara a plonja, o inhata rapid si cu atentie, de cele mai multe ori fara a-si uda penajul. Hrana sa consta din mici pesti si alte vietuitoare marine care inoata aproape de suprafata apei.

Are lungimea corpului de 35-45 cm si greutatea de 150-200 g. Aripile sunt lungi, au anvergura de 82-94 cm si coloritul negru pe partea exterioara si alb pe cea interioara. Penajul este alb pe partea ventrala si negru pe cea dorsala. Coada este neagra si adanc bifurcata. Deasupra ciocului prezinta o zona alba caracteristica, iar crestetul capului este negru. Penajul masculului este asemanator cu cel al femelei.

Sterna fuscata
Sterna fuscata

Ciocul este intunecat, lung, drept si ascutit. Picioarele scurte si negre, nu prezinta membrane de inot ceea ce nu ii permite sa se odihneasca pe apa cum fac alte pasari ci sa caute un obiect oarecare ce pluteste pe apa pe care sa stea o perioada. Pe partile laterale ale capului sunt pozitionati ochii mici si rotunzi ca doua margele de culoare inchisa.

Citește și:  Specii de păsări de vânat din familia curcilor Meleagrididae

Aceste pasari clocesc in colonii enorme si foarte galagioase pe insulele nelocuite de la tropice. Cuibul este realizat in gauri sapate in sol, iar ponta consta din 3 oua albe cu numeroase pete negre. Cand zboara randunica isi tine aripile larg deschise, iar coada in forma de furculita. De multe ori pot fi observate stoluri mari de astfel de pasari la sute de kilometri in largul oceanului deschis.

Randunica de mare Sooty este o specie comuna pe coasta marilor tropicale din intreaga lume, nu este in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Charadriiformes, familia Sternidae si are denumirea stintifica de Sterna fuscata.

Video – Randunica de mare Sooty (Sterna fuscata):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.