Randunica de noapte europeana este considerata o pasare ce aduce mari beneficii pentru silvicultura si agricultura deoarece este o mare consumatoare de insecte daunatoare. Traieste intr-un areal format din regiunile ce au climat temperat cald din Europa, Asia de Vest si Est, dar si Africa de Vest si Sud-Est. Prefera locurile deschise, pajisti, campii, terenuri cultivate, zonele cu terenuri virane, usor mlastinoase, dar si padurile rare, zonele umede sau vaile raurilor.

Aceasta pasare frumoasa are lungimea corpului de 25-28 cm si greutatea de 50-110 g. Are coada mare si lunga de 12 cm, iar penajul in nuante de culori pestrite gri-cenusii-maronii, ce ii ofera avantajul de a fi camuflata perfect cand sta pe scoarta copacilor.

Capul este mic comparativ cu marimea corpului, ochii sunt mari, au irisul de culoare inchisa si in partea de jos pe penaj o dunga alba pronuntata, iar ciocul este scurt, mai putin puternic, de nunata gri-inchis. Aripile sunt lungi si ascutite la varf, au anvergura de 54-60 cm, o ajuta sa zboare cu usurinta si pe distante lungi. Este o pasare nocturna, dupa lasarea intunericului incepe sa-si vaneze hrana preferata alcatuita din insecte.

Aceastea sunt prinse cu usurinta chiar in timp ce zboara. Mananca si fluturi, molii, gandaci si are obiceiul de a regurgita bucatele din hrana ce nu sunt digerate, la fel cum fac soimii si bufnitele. Ziua sta ascunsa in ierburi pe sol sau pe ramurile copacilor si se odhneste. Uneori se ascunde in crevase de stanci si pesteri, sau in locuri deschise, printre frunzele cazute la pamant, crengi sau busteni culcati la pamant.

Citește și:  Broasca de Surinam cu coarne (Ceratophrys cornuta) are dinți lungi și ascuțiți

Rândunica de noapte europeană

In perioada clocitului femela nu isi construieste un cuib in copaci cum fac alte pasari ci isi depune ouale direct pe sol, in apropierea trunchiului unui copac sau in tufis. Masculul este teritorial, isi apara zona de orice intrus si scoate sunete groase (deosebite, unele se pot auzi si de la 1 km distanta) prin care comunica cu partenera. Ponta consta din 2 oua ce au coaja de culoare deschisa si sunt clocite timp de 16-18 zile.

Dupa eclozarea oualor apar puii care au corpul acoperit cu puf des. Acestia sunt hraniti cu insecte si larve de insecte mai mult de doua saptamani de catre ambii parinti. Dupa o perioada destul de scurta, de o luna, puii incep sa zboare si sa-si prinda singuri insecte si gandaceii cu care se hranesc.

Randunica de noapte europeana are denumirea stiintifica de Caprimulgus europaeus, face parte din ordinul Caprimulgiformes, familia Caprimulgidae si este o specie comuna in Europa, Africa si Asia.

Video – Randunica de noapte europeana (Caprimulgus europaeus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.