Rata-sunatoare vine la noi in tara in lunile octombrie-noiembrie si pleaca inapoi primavara, la inceputul lunii aprilie. Uneori ramane la noi si poate fi gasita in scorburi de salcii. In iernile grele cand apele ingheata se muta la mare, unde poate fi observata in carduri mari, in special in perioada lunilor februarie-martie.

Are obiceiul sa populeze regiunea paleartica si sa migreze spre regiunile sudice in anotimpul rece. Apare in padurile din Europa, Asia si America de Nord. Hrana sa este formata din insecte acvatice, larve de insecte, pestisori, crustacee, moluste si anumite plante. Face scufundari dese in apa dupa hrana, poate rezista pana la un minut fara sa iasa la suprafata.

Este cunoscuta si cu numele popular de rata cu ochelari datorita petelor albe, ovale, de sub ochi, de pe obraji, care apar la mascul. Are lungimea corpului de 42-50 cm, anvergura aripilor de 65-80 cm si greutatea de 0,6-1 kg. Femela are penajul corpului predominant gri-deschis, gulerul alb si partea ventrala albicioasa.

Capul ei este mare, maroniu, ciocul cenusiu cu varful galben-portocaliu, iar picioarele sunt crem-deschis. Masculul are penajul alb cu negru, ciocul intunecat, capul negru cu reflexii verzui, iar picioarele portocalii. Ochii sunt mari si rotunzi, au irisul de culoare galbena, la mascul sunt mai intens colorati, iar la pui sunt maronii.

Citește și:  Lișița, o pasăre migratoare frecventă în țara noastră
Bucephala clangula
Bucephala clangula

La scurt timp dupa aparitia primaverii, pot fi observate cupluri de astfel de pasari, mascul si femela, care isi construiesc cuiburi unde sa-si cloceasca ouale. De obicei se adapostesc in scorburi de copaci, la o anumita inaltime de sol, sau in vizuini care au apartinut unor rozatoare.

Sunt pasari monogame, formeaza perechi stabile, unice si raman impreuna. Femela depune un numar mare de oua, care variaza intre 4-14. Acestea sunt destul de mari, au coaja gri-albastruie, si sunt clocite numai de femela timp de o luna. Deseori nu eclozeaza toate ouale si astfel cele ramase sunt clocite si anul urmator cu altele noi.

La inceput puii sunt golasi si neajutorati. Se dezvolta destul de incet, la 4 saptamani au corpul acoperit de penaj, iar la 8 saptamani reusesc sa zboare.

Speranta de viata la rata-sunatoare este de 14 ani. Are denumirea stiintifica de Bucephala clangula, face parte din ordinul Anseriformes, familia Antidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Rata-sunatoare sau rata cu ochelari (Bucephala clangula):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.