Rechinul Cephaloscyllium ventriosum este o specie din estul Oceanului Pacific de Nord si de Sud, inoata din largul coastei Californiei si pana spre coasta Mexicului. De obicei coboara la adancimi de 5-40 m, nu inoata la mai mult de 460 m de suprafata apei. Nu este o specie periculoasa pentru om, daca este atins sau deranjat are obiceiul si capacitatea sa inghita atat de multa apa sau aer incat isi alungeste corpul de 2 ori fata de lungimea normala (de pana la 1 m), pentru ca sa para mai fioros si sa-si descurajeze adversarul.

Are coloritul corpului in nuante maronii, cu diferite marcaje, pete si puncte maro-inchis. Are corpul alungit, pedunculul codal ingust, inotatoarea codala formata din lobul superior mai lung si cel inferior mai scurt. Aripioarele pectorale sunt mari, cele pelviene sunt mai mici, iar inotatoarea anala este destul de redusa.

Pe partea superioara a corpului apar cele doua inotatoare dorsale, prima foarte mare, iar a doua mai mica si pozitionata in dreptul inotatoarei anale. Capul este mare si aplatizat superior, botul robust, in varful lui se afla cele doua nari bine evidentiate. Gura este pozitionata inferior si are deschiderea larga, maxilarele sunt inzestrate cu numerosi dinti zimtati (fiecare dinte are trei colturi ascutite, din care cel de mijloc este mai lung).

Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au isirul de culoare deschisa. Rechinul Cephaloscyllium ventriosum este o specie nocturna, ziua sta ascuns intre crevasele stancilor din apropierea coastei. Noaptea este activ, vaneaza diferite specii de pesti diurni care stau pe fundul marii si nu sunt atenti. Prinde intotdeauna pesti mici, cefalopode si crustacee.

Citește și:  Rechinul-leopard (Triakis semifasciata), trăiește aproximativ 30 de ani

Reproducerea la aceasta specie este ovipara, femela ajunge la maturitatea sexuala cand are lungimea corpului de 70 cm, iar masculul devine adult cand are lungimea putin mai mare, de 75 cm. La scurt timp dupa imperechere femela depune doua oua intr-o capsula ce are o culoare galben-inchis-verzuie.

Capsula are o forma cilindrica, lungimea de 7-13 cm, grosimea de pana la 5 cm, iar la capatul ei prezinta cateva prelungiri ca niste ,,lujeri” spiralati cu ajutorul carora capsula se fixeaza de obiectele de pe fundul marii. Embrionul din capsula se dezvolta in 7-12 luni in functie de variatiile de temperatura, iar dupa eclozare puiul de rechin incepe sa se hraneasca singur inca din prima zi.

Rechinul Cephaloscyllium ventriosum este o specie comuna in Oceanul Pacific, nu este in pericol de disparitie, face parte din ordinul Carcharhiniformes, familia Scyliorhinidae. Nu este un peste de consum, carnea sa are gust rau, de aceea, daca din intamplare pescarii il prind in plasa, il arunca inapoi in mare. Poate fi intalnit in acvariile publice deoarece este o specie care se adapteaza destul de bine la conditiile de captivitate.

Video – Rechinul Cephaloscyllium ventriosum (ou cu embrion in capsula):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.