Heterodontus francisci este numele unui rechin solitar si nocturn care traieste in apele Oceanului Pacific, in largul coastei Columbiei, Maxicului, Guatemalei, Panama si in Golful California.

Acest pradator de noapte isi petrece timpul in scop de a vana sau de a sta linistit in adaposturi naturale subacvatice. Are obiceiul sa inoate in zonele de coasta, la adancimi destul de mici, de numai 20-30 m, si sa stea nemiscat pe fundul de nisip si roci, sau pe zonele acoperite de alge. Uneori inoata lent sau sta printre stanci cu capul ascuns in crapaturile acestora.

Are lungimea corpului de 97 cm, in cazuri exceptionale ajunge si la 1,2 m. Corpul sau este alungit, acoperit de piele rugoasa, iar coloritul in nuante maronii cu numeroase pete negre. Pe partea superioara apar inotatoarele dorsale triunghiulare cu tepi ascutiti anteriori, iar pe partea inferioara aripioarele pectorale si inotatoarea anala mai mica.

Inotatoarea codala este caracteristica tuturor speciilor de rechini, are lobul superior mai mare si mai dezvoltat, iar cel inferior mai mic. Aripioarele pectorale sunt destul de mari si musculoase. Capul este destul de mare si impresioneaza prin gura mica si botul care se aseamana cu un rat de porc. Pe maxilarele din gura apar dintii mari si plati, foarte ascutiti, cu ajutorul carora zdrobeste crabii, scoicile, echinodermele, pestii ososi, dar si molustele si diferite tipuri de crustacee bentonice.

Citește și:  Vezi cele mai ciudate specii de pești descoperite în întreaga lume
Rechinul Heterodontus francisci
Rechinul Heterodontus francisci

Perioada de imperechere este in lunile decembrie-ianuarie, reproducerea este ovipara, femela depune un numar de cel mult 30 de oua in crevasele stancilor sau pe sub pietrele de pe fundul marii. Ouale sunt depuse in ouateci in forma de spirala, in scopul de a se fixa bine de substrat. Dupa 6-7 luni ouale eclozeaza si apar micile exemplare care au la inceput doar 14 cm. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala cand au lungimea corpului de 40-50 cm.

Rechinul Heterodontus francisci face parte din ordinul Heterodontiformes, familia Heterodontidae si nu este o specie in pericol de disparitie, insa este protejata prin lege, numarul de exemplare fiind destul de mic. Avand dimensiunile corporale destul de mici nu este considerat un rechin periculos pentru om.

Cei care ating accidental acest rechin pot avea neplacerea de a-i descoperi si partea agresiva, el incercand sa se apere, iar prin tepii sai de pe inotatoarele dorsale poate provoca rani destul de grave. Acvaristii colectionari sunt incantati de acest rechin interesant si mai ales de faptul ca este putin agresiv.

Video – Rechinul Heterodontus francisci:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.