Brabantul Flamand (în neerlandeză Vlaams Brabant, în franceză Brabant Flamand) este o provincie din regiunea Flandra din Belgia.

Regiunea Brabantul Flamand1

Capitala este Louvain și este divizată în două arondismente cu 65 municipalități. A fost formată în 1995 prin separarea vechii provincii Brabant în trei noi entități: Provincia Brabantul Flamand, Provincia Brabantul Valon și Regiunea Capitalei Bruxelles.

Suprafata regiunii Brabantul Flamand este de 2106 km², iar populația este de 1.094.890 locuitori cu o densitate de 520 loc/km². Este înconjurat de următoarele provincii (în direcția acelor de ceasornic): Antwep (Anvers), Limburg, Liège, Brabantul Valon, Hainaut și Flandra de Est, Regiunea Capitalei Brussels. Brabantul Flamand conține 65 de comune: 35 în Arondismentul Halle-Vilvoorde și 30 în Arondismentul Louvain. 9 din acestea au titlul de oraș. Ele sunt Halle și Vilvoorde din primul arondisment cu același nume și restul de șase din al doilea: Aarschot, Diest, Landen, Louvain, Tiennen, Zoutleeuw, Scherpenheuvel-Zichem. Bogăția culturală a regiunilor se reflectă în multitudinea de produse, unele dintre ele celebre în lume cum este berea belgiană.

Arodismentul Halle-Vilvoorde
Arodismentul Halle-Vilvoorde

Arodismentul Halle-Vilvoorde are Brussel-ul în mijloc, fiind o zonă rezidențială cu o mare zonă industrială, aici fiind și aeroportul principal al Belgiei. Celălalt arondisment este centrat pe Leuven. Limba oficială a tuturor instituțiilor flamande este limba neerlandeză. Franceza se bucură de un statut special în 12 comune situate la frontiera cu regiunea Valonia și în jurul Regiunii Capitalei Brussels. De asemenea franceza este una dintre cele două limbi oficiale ale Regiunii Capitalei care este majoritar francofonă, peste 80% dintre locuitorii acesteia considerându-se francofoni.

Orășelul Vilvoorde
Orășelul Vilvoorde

Orășelul Vilvoorde (franceză Vilvorde) reprezintă leagănul unei importante minorități spaniole. În centrul orașului, 1 din 10 locuitori este de naționalitate spaniolă și raportul între belgieni și cei cu rădăcini spaniole este și mai mare. Cei mai mulți au emigrat după al doilea război mondial din Peñarroya-Pueblonuevo, provincia Andaluzia. Din anul 2000 până la 1 August 2007, primarul orașului Vilvoorde a fost ex-prim-ministrul belgian Jean-Luc Dehaene. Limba oficială a orașului Vilvoorde este flamandă.

Leuven

Louvain sau Leuven (în neerlandeză Leuven-oficial, în franceză Louvain, în germană Löwen, în valonă Lovin) este un oraș unde s-a înființat în 1425 Universitatea Catolică, din care în 1968, partea flamandă a rămas pe loc, iar partea francofonă, Université catholique de Louvain, s-a mutat în la Louvain-la-Neuve, în regiunea francofonă Valonia. Prima mențiune a orașului datează din anul 891 (Loven), când o armată de vikingi a fost învinsă de către regele Arnulf de Carintia. Conform legendei orașului, culorile steagului roșu-alb-roșu amintesc de malurile însângerate ale râului Dijle după această bătălie. Universitatea Catolică din Leuven, Facultatea Evanghelică Teologică din același oraș, Colegiul American Catolic (un seminar catolic numit American College of Immaculate Conception) sunt unități de învățământ superior pentru care acest oraș belgian este cunoscut.

Scherpenheuvel-Zichem
Scherpenheuvel-Zichem

Scherpenheuvel-Zichem (în franceză Montaigu-Zichem) este o comună care a fost formată în 1977 prin fuzionarea comunelor Averbode, Messelbroek, Scherpenheuvel, Testelt și Zichem.

Castelul Gaasbeek
Castelul Gaasbeek

Castelul Gaasbeek este o atracție pentru vizitatori alături de muzeul național, localizate în Lennik din provincia Brabantul Flamand. Castelul fortificat a fost construit în anul 1240 pentru a apăra Brabantul împotriva Flandrei, fiind distrus de trupele belgiene pentru a răzbuna asasinarea unui rege belgian. La începutul secolului al XVI-lea, familia Horne a construit un castel de cărămidă pe ruinele fostului castelul medieval. In anul 1565 Lamoral, Conte de Egmont, a primit castelul și domeniul său, inclusiv drepturile feudale asupra a 17 sate din jur.

Citește și:  Orasul Chaumont: Obiective turistice Franta - Chaumont

Fiind acuzat de trădare, contelui i s-a tăiat capul de către regele Philip II of Spain, după trei ani. În secolele următoare castelul a fost locuit de mai multe familii de nobili, fiind renovat între anii 1887-1898, lucrările fiind executate de către arhitectul Charles Albert și ordonate de marghizul Arconati Visconti care locuia în castel. Soția acestuia a donat castelul statului, înclusiv colecția de artă din galeriile sale. Acum aparține comunității flamande, cuprinzând colecții de artă și testamentul original al pictorului Peter Paul Rubens. Castelul deține un parc de 50 de ha care împreună sunt deschise publicului.

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika or KMMA
Koninklijk Museum voor Midden-Afrika or KMMA

Muzeul Regal pentru Africa Centrală caruia i se mai spune Koninklijk Museum voor Midden-Afrika or KMMA ori Musée royal de l’Afrique central or MRAC, înființat în 1898 la Tervuren, conține colecții de etnografie, istorie naturală și istorie. A fost construit cu ocazia Expoziției Mondiale din anul 1897 pentru regele Leopold II și Congo Free State, care a fost colonie belgiană. Aici sunt date despre râul Congo și bazinul său, despre Africa Centrală și de vest, fiind un muzeu colonial, unele studii și cercetări sunt inițiate în cadrul muzeului de institutul Belgian de Științe. Muzeul va fi redeschis în mai, 2016, fiind în renovare momentan. Colecțiile de aici conțin conform site-ului muzeului: 10.000.000 animale, 250,000 mostre de roci, 120.000 obiecte etnografice, 20.000 hărți, 56.000 mostre de lemn, 8.000 instrumente musicale, 350 arhive, incluzând jurnalele lui Henry Morton Stanley. Ierbarul colecției Congo a fost transferat la Grădina Botanică în 1934, doar 25 % din exponate fiind expuse.

Dutch Stadhuis
Dutch Stadhuis

Primăria Leuven (Dutch Stadhuis) este un simbol al orașului. În Piața Grote Markt (Main Market), în fața Bisericii St. Peter’s, construită în stil brabant gotic târziu între anii 1448-1469 cu o dantelărie detaliată ca ornament, sunt 236 statui unele cu temă biblică ce datează din 1850, iar conții de Leuven și Brabant sunt reprezentați în multe dintre ele. Portretele primarilor orașului de-a lungul timpului, începând cu anul 1794 sunt expuse la loc de cinste. Construcția datează din anul 1439 fiind situată pe un loc al unei primării vechi la care s-a început construcția abia după 9 ani. Abația Benedictină Affligem fondată în anul 1062, situată la 20 km vest nord vest de Brussels, aproape de orașul Aalst este un alt obiectiv turistic interesant, fiind momentan o berărie deținută de firma de bere Heineken International.

Castelul medieval Bouchout
Castelul medieval Bouchout

Castelul medieval Bouchout este construit în stil neogotic în orașul Meise, început în anul 1300 printr-un turn ridicat de un cavaler, acum devenit grădină botanică. Muzeul tehnicilor vechi situat în Grimbergen, prezintă unelte, obiecte acționate de mușchi, apă sau vânt deschis din anul 1982. La toate aceste oferte turistice se adaugă parcurile și grădinile risipite în toată zona Regiunii Brabantului Flamand.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.