Regiunea Flandra de Est este o provincie a Flandrei, una din cele trei ale Belgiei, învecinată în sensul acelor de ceasornic cu Olanda și provincia Antwerp, Brabantul Flamand, Valonia și Vestul Flandrei. Are o arie de 2991 km² divizată în 6 districte administrative cu 65 de municipalități. Totalul populației este de 1,408,484 locuitori și capitala sa este orașul Ghent.

Ghent
Ghent

Dialectul flamand de est este un dialect olandez, vorbit în Flandra de Est, în Belgia și în provincia Zeeuws-Vlaanderen din Olanda, considerat un dialect separat de olandeza sau un subdialect de olandeză brabantă. În timpul Imperiului lui Napoleon, mare parte din teritoriul Regiunii Flandra de Est a făcut parte din departamentul Escaut, numit după River Scheldt, dar a revenit la numele inițial. Regiunea are câteva regiuni turistice: Denderstreek (numit după râul Dender), Meetjesland, Waasland, Flemish Ardennes.

Râuri importante sunt Scheldt și Leie care se unesc în orașul Ghent. Râul Dender se unește cu Scheldt în orașul Dendermond. În Denderstreek, sunt rute pentru bicicliști la fel ca și în alte localități mai mici, aici foarte multa lume folosește bicicleta sau motocicleta ca mijloc de transport local: Molenbeekroute, Denderende, Reuzenroute și ruta Ros Beiaardroute. În capitala Ghent este un castel medieval, Castelul Conților de Flandra, alături de clădirea primăriei, Stadhuis, în stil renascentist, clădirea Belfort din secolul al XIV-lea. Tot aici Casa Breslelor de pe strada Graslei și terasamentul Korenlei embankments cu aula neo-classică a universității sunt atracții de vizitat. În orașul Ooidonk, situat pe râul Lys între capitală și Deinze un castel remarcabil în stil flamand renascentist este o destinație istorică de excepție.

localitatea Oudenarde
localitatea Oudenarde

În localitatea Oudenarde sunt multe atracții cu teme diverse pentru vizitatori cum ar fi: Biserica Church of Our Lady of Pamele (construită în anul 1234), Primăria în stil flamand gotic (construită între anii 1526-1537 cu o colecție unică de tapițerii) și clopotnița (inclusă în patrimoniul UNESCO din anul1999), Biserica St. Walburga, Muzeul Centrum Tour of Flanders (muzeu dedicat curselor de ciclism ale Flandrei sau Tour of Flanders), cea mai mică fabrică de bere Smisje Brewery (relocată din Bruges). Aici se desfășoară câteva evenimente, inclusiv un festival al berii în iulie, un festival în aer liber în vară, un târg agricultural în februarie. Tour of Flanders voor Vrouwen, o cursă de ciclism a femeilor din Flandra începe în fiecare an, în primăvară în oraș.

Orasul Ronse
Orasul Ronse

La fiecare zece ani se organizează o expoziție florală imensă, una dintre cele mai mari de acest gen, ultima fiind organizată în anul 2005, urmând ca în 2015 să fie următoarea. Orașul Ronse oferă turiștilor câteva obiective alese: Biserica Saint Hermes, faimoasă pentru cripta romanescă din secolul al XIII-lea, un muzeu de folclor și unul textil, gara orașului, care este una dintre cele mai vechi din țară, o casa în stil art nouveau construită de arhitectul Victor Horta (Villa Carpentier.), panorama orașului văzută de pe dealurile din jur. Festivitățile Bommels care au loc în ianuarie, preced prima zi de luni după epifanie, fiind primul carnaval al anului în Belgia, cu rădăcină în Evul Mediu. Festivalul Fiertel, datând din Evul Mediu, când relicvele unui sfânt local sunt scoase într-o procesiune de 32 de km este un alt festival mult așteptat în zonă.

Citește și:  Satul Portofino: Obiective turistice Italia - Liguria
Zottegem
Zottegem

Orașul Zottegem este un oraș străbătut de două pârâuri, parte a zonei ce aparține de Munții Ardeni Flamanzi și Denderstreek. Orașul Aalst este impresionant pentru clădirile primăriilor, aici se găsește cea mai veche clădire de primărie din secolul al XIII-lea din Țările de Jos, Clopotnițele dotate cu o serie de clopote de diferite tonalități, unele având până la 52 de clopote sunt unice. Multe dintre clădirile acestea medievale ale orașului sunt încă folosite ca sedii administrative. Spitalul Vechi este o construcție din secolul al XV-lea, Biserica St. Martin’s Collegiate este din secolul al XV-lea, fiind pictată de marele pictor flamand Rubens, Muzeul Municipal expune istoria și folclorul, inclusiv măști de carnaval.

Geraardsbergen
Geraardsbergen

Orașul Geraardsbergen nu are prea multe de oferit în afara unei statui de 160 de ani vechime Manneken Pis , adică un băiețel care face pipi, fiind de fapt o statuie din fața primăriei orașului. Este faimos și pentru o specialitate culinară Mattentaart (sau tarte au maton în franceză), o patiserie dulce din lapte covăsit cu ouă și migdale, preparat după o rețetă din anul 1510, un produs culinar protejat și brevetat al orașului. În februarie orașul organizează Festivalul Krakelingenstoet și Tonnekebrand care sunt de fapt cortegii ce trec prin oraș, servind vin din cupe de argint cu un peștișor viu înăuntru. Persoane importante care s-au născut aici sunt Împăratul Charles al V-lea, cartograful Mercator, arhitectul art nouveau Victor Horta și chimistul care a descoperit bachelita, Leo Baekeland.

Orașul Ghent
Orașul Ghent

Orașul Ghent este desemnat adesea ca unul din cele mai frumoase orașe ale Europei și ale Belgiei și concurează cu orașul turistic Bruges. Ghent ( uneori întâlnit și Gent, Ghend sau Gand) are multe obiective turistice remarcabile cum ar fi Turnul cu ceas Belfort, Castelul Conților (Gravensteen) care este cea mai impunătoare fortificație din Ghent și a fost ridicată de Philip de Alsacia, în anul 1177, Biserica Sint-Niklaaskerk (sau Biserica Sf. Nicolae) construită în stil gotic-Scheldegotiek, Catedrala St. Bavo care este consacrată sfântului Bavo și a fost construită din anul 1300 până în anul 1538. În catedrală se găsește un altar care a fost creat de artistul flamand Jan van Eyck.

Clădirea primăriei din Ghent este construită între secolele al XV-XVII-lea. Tot aici este un Muzeu de Artă Contemporană, un Muzeu de Artă Decorativă, un Muzeul al Folclorului, o Abație Sint Pieter care găzduiește expoziția permanentă Între Cer și Pământ, o Grădină Botanică, o Piață Koren Markt pentru cumpărături. Două festivaluri culturale renumite au loc în oraș,un Festival al Florilor numit și Gentse Feesten odată la 5 ani și un festival local, numit și Festival van Vlaanderen sau Festivalul Orașului Ghent, care a devenit deja tradiție, atrăgând peste 1,5 milioane de turiști, cu trupele de jazz, rock, techno și latino. Ghent este socotit a fi o Veneție a nordului pentru că are multe de oferit celor ce îl vizitează.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.