Maniera in care animalele s-au adaptat, de-a lungul timpului, conditiilor climatice, este impresionanta. Inca din cele mai indepartate perioade ale Pamantului, intalnim astfel de animale, cum este reptila Diadectes, care face parte din primele reptile care au evoluat din amfibieni.

Datorita climei extrem de secetoase din Permian, acest animal, care a trait intre anii 299-271 de milioane de ani in urma, este una din creaturile care nu au mai fost dependente de apa si au putut sa supravietuiasca pe uscat. In anul 1878, paleontologul Edward Drinker Cope  a descoperit fosilele acestui animal in Texas si este considerat unul dintre cel mai mari animale care erau in intregime terestre.

Corpul reptile Diadectes masura 2,4 de metri lungime si dispunea de o structura masiva cu vertebre si coaste solide. Greutatea mare a corpului sau era sustinuta de picioare scurte si robuste, pozitionate lateral. Scheletul semana cu cel al unei reptile, iar capul cu cel al unui amfibian.

Diadectes

Din profil, capul avea o forma triunghiulara, iar botul era rotunjit. Pe partea anterioara a botului se aflau patru dinti in forma de lingura, care erau indreptati catre exterior, iar pe partile laterale se aflau cate 10 dinti. Conform dentitiei, oamenii de stiinta au constatat ca acest animal era erbivor.

Citește și:  Broasca râioasă care naște (Nimbaphrynoides occidentalis)

De asemenea, reptila Diadectes avea capacitatea de a mesteca in timp ce respira, lucru pe care nu il realizau nici cele mai evoluate reptile. Conform constatarii ca era un animal erbivor, fapt sugerat de forma pe care o aveau dintii sai mici si scurti si de modul in care erau dispusi acestia, el era unul dintre cele mai mari animale terestre, care a inceput sa manance plante. Printre alte caracteristici ale sale se numara orbitele si narile mici si coada scurta.

Contrastand cu dimensiunile lui impunatoare, Diadectes era o reptila inofensiva si pasnica. Cu toate ca era destul de evoluata pentru Permian, era destul de primitiva fata de dinozaurii, care urmau sa apara cu zeci de milioane de ani mai tarziu de aparitia acesteia. In urma descoperirilor, acest amfibian ramane unul dintre primele animale erbivore tetrapode si printre cele mai uriase animale terestre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.