Rezervaţia naturală „Pietrele Doamnei” este o rezervaţie de tip mixt, inclusă în categoria a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, care se află în judeţul Suceava. Din punct de vedere administrativ, rezervaţia aparţine de Câmpulung Moldovenesc.

Rezervația naturală Pietrele Doamnei1

Cu o suprafaţă totală de 253 de hectare, Rezervaţia naturală „Pietrele Doamnei” se află în nordul masivului Rarău, în Carpaţii Orientali. Numele rezervaţiei este explicat de o legendă: atunci când domnitorul Petru Rareş s-a retras din calea duşmanilor, plecând spre Transilvania, s-a adăpostit cu familia sa în această zonă. Atunci când rămânea singură, doamna se urca pe stânci şi se uita după soţul său, iar din acest motiv oamenii le-au botezat „Pietrele Doamnei”.

Zona în care se află Rezervaţia naturală „Pietrele Doamnei” era acoperită de un ocean acum 140 de milioane de ani, ocean ale cărui ape s-au retras în perioada cretacică, din cauza deselor mişcări tectonice. Peisajul deosebit de astăzi s-a format în urma retragerii apei, când au fost scoase la suprafaţă recifele (călcare cu corali, alge marine, amoniţi etc). Aria protejată are o altitudine medie de 1.400 de metri şi este alcătuită din grohotişuri, doline, stâncării, vai, păduri (în amestec şi de conifer), stepe, pajişti şi păşuni alpine.

Citește și:  Valea Galbenei: Obiective turistice Bihor

Rezervația naturală Pietrele Doamnei11

Rezervaţia naturală „Pietrele Doamnei” prezintă un interes atât peisagistic şi geologic, cât şi faunistic şi floristic. Fauna este reprezentată de specii ca lupul, ursul, vulpea, cerbul carpatin, iepurele, veveriţa, mistreţul, jderul, râsul, cocoşul de munte sau corbul. Interesant este că pe teritoriul rezervaţiei au fost descoperite două noi specii de micro-lepidoptere, şi anume Chlorochysta citrata strigulata, respectiv Chephasia articolana.

În ceea ce priveşte flora, Rezervaţia naturală „Pietrele Doamnei” se caracterizează printr-o vegetaţie subalpină. Specialiştii au descoperit 326 de specii de plante, unele dintre ele endemice: guşa porumbelului, micsandra sălbatică, căldăruşa, gălbeneaua de munte, clopoţeii etc. Arborii sunt reprezentaţi în special de salcie, molid şi plop tremurător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.