Rinocerul este un animal din specia mamiferelor. Printre vestigiile descoperite se numara si unele care au demonstrat ca rinocerii au o vechime de doua-trei milioane de ani. Din cauza faptului ca a fost o specie pe care braconierii au vanat-o fara mila si fara scrupule in ultimul secol, in prezent numarul rinocerilor a scazut extrem de mult. Se estimeaza ca mai exista numai aproximativ 10% din numarul celor care existau la inceputul anilor 1900.

Rinocerul salasluieste pe continentul african si pe cel asiatic. Exista doua mari tipuri de rinoceri: cel alb, denumit stiintific Ceratotherium simum (datorita nasului lor foarte turtit) si cel negru, Diceros bicornis. Ca inaltime, el poate atinge pana la un metru si jumatate, iar in ceea ce priveste greutatea, rinocerul negru ajunge pana la o tona, iar cel alb poate atinge si trei tone. Rinocerii pot trai pana la 40 de ani, daca nu si mai multi. Pentru ca ei sunt vegetarieni, nu reprezinta un pericol pentru celelalte animale. Perioada de gestatie a unui rinocer dureaza pana la un an si patru luni.

Rinocerul alb mai este numit si rinocerul cu buze patrate. El locuieste pe continentul african. Se imparte in doua subspecii: nordica si sudica. Cel din urma s-a aflat in cel mai mare pericol de extinctie, salvandu-se insa datorita protejarii sale in rezervatiile si parcurile naturale.

rinocer

Rinocerul negru are habitatul tot pe continentul negru. El se remarca, spre deosebire de cel alb, prin faptul ca este mult mai agresiv. In prezent, mai exista cateva mii de exemplare de rinocer negru, din cauza braconajului excesiv. La mijlocul secolului trecut, existau peste 100.000 de astfel de animale. Numele (de origine greceasca, dar si romana) a fost stabilit pentru a-l diferentia de cealalta specie de rinoceri, nu datorita faptului ca are culoarea neagra

Aspectul fizic al acestor mamifere este unul indesat. Capul lor este foarte masiv. Cele doua coarne se situeaza pe nas si sunt diferite ca lungime: unul este mai mic iar celalalt mai mare. Rinocerul alb are o culoare gri, iar cel negru o culoare mai inchisa, dupa cum insusi si denumirea sa o confirma.

Dupa cum am mentionat, aceste animale sunt ierbivore. Ele consuma iarba, tufisuri sau frunze de copaci. Dintre pradatorii lor, cei mai importanti sunt oamenii, care le vor cornul din fata, foarte valoros pe piata neagra. Deoarece se apara cu indarjire, utilizandu-si coarnele, rinocerii sunt extrem de periculosi.

Vederea rinocerilor este scazuta, insa ei compenseaza cu viteza lor deosebita, putand atinge si 60 de kilometri pe ora. De asemenea, sunt si foarte agili. In plus, trebuie sa stiti ca rinocerii sunt pe locul doi in topul celor mai mari mamifere, dupa elefanti.

Citește și:  Peștele-trăgaci clovn (Balistoides conspicillum) trăiește în recifele de corali

Rinocerii sunt atat solitari, dar si mai sociabili, in special specia neagra. Un lucru interesant despre specia din urma este ca ea tolereaza prezenta unei pasari, Buphagus, care se hraneste cu paduchii si capusele de pe rinocer, ajutandu-l pe acesta sa scape de pericolul reprezentat de acestea. Totusi, pasarea mai bea si sangele animalului, acolo unde exista rani deschise.

Femelele de rinocer nasc un singur pui. Acesta este foarte atasat de mama si se hraneste cu laptele acesteia in primul sau an de viata, dupa care este capabil sa manance si verdeata sau alte surse de hrana preferate de rinoceri.

Rinocerii stau impreuna cu puii lor pana la patru ani. In momentul in care acestia au ajuns la varsta de 4 ani, ei intra in grupul altor femele, unde raman pana cand devin independenti si sunt capabili sa se descurce in salbaticie.

In Asia, exista o subspecie de rinoceri albi, numita rinocerul indian. In zilele noastre, exista peste 2000 de exemplare, cu toate ca in anii ’90 nu erau decat cateva sute. Acest lucru se datoreaza eforturilor facute de India si Nepal pentru prezervarea speciei si chiar inmultirea acestuia. Astfel, braconajul este aspru pedepsit, iar vanatorii de rinoceri sunt din ce in ce mai rari.

rinocerr

Tot pe continentul asiatic isi mai face simtita prezenta si rinocerul din Sumatra. El se remarca prin faptul ca este unica specie care are fire de par mai lungi, restul neavand deloc par. In przent, mai exista numai 300-400 de exemplare, iar viitorul arata sumbru, intrucat nu se fac planuri de salvare a speciei.

Rinocerul javanez traieste numai in Vietnam si Indonezia si totalizeaza doar cateva zeci de exemplare. Intrucat accesul la ele se face foarte greu, ele sunt predispuse braconajului, asa ca in viitorul apropiat nu vor mai exista deloc.

Este mare pacat ca rinocerii se numara printre animalele cele mai predispuse la disparitie, intrucat sunt mamifere foarte speciale, inofensive daca nu sunt atacate, foarte atasate de puii lor si, mai presus decat toate, reprezentative pentru doar doua continente: cel african si cel asiatic. Daca la inceputul secolului trecut existau peste 100.000 de exemplare, din cauza incapacitatii de a fi protejate, numarul lor s-a redus enorm, in prezent existand doar cateva zeci de mii de rinoceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.