Soarecele de iarba dungat (Lemniscomys striatus) este raspandit aproape in toata Africa, in zonele cu ierburi de langa mlastini, pe maluri de rauri si balti cu stufarisuri, in paduri umede, in campii si poieni cu ierburi inalte. In regiunile muntoase ajung pana la altitudini de aproximativ 2 000 m.

Blana acestui soarece este alcatuita din peri scurti si foarte aspri. Exemplarele din regiunile de vest ale Africii sunt mai deschise la culoare comparativ cu cele din est. De-a lungul spatelui, incepand de la cap spre baza cozii, blana prezinta dungi deschise cafenii sau roscate. Pe laterale alterneaza dungi bej si maronii.

Ventral, coloritul este alb sau cenusiu. Pe mijlocul spatelui, are o dunga mult mai inchisa la culoare. Coada este maronie pe partea dorsala sau aproape neagra si cenusie-deschisa pe partea ventrala. Unele exemplare nu au dungi, pe fondul inchis al blanii prezinta siruri de pete deschise, care se ating sau sunt separate intre ele.

Soarecele de iarba dungat are lungimea de 10-14 cm, greutatea de 20-70 g si coada lunga de 10-15 cm. Are ochii mari si negri, mustati lungi, urechi mici de culoare roscata. Femela are 8 mamele, doua perechi inghinale si doua perechi pectorale.

Citește și:  Șarpele-jartieră comun (Thamnophis sirtalis) din America de Nord

Șoarecele de iarbă dungat

Este un animal diurn, duce un mod de viata strict terestru, obisnuind sa-si faca cuibul pe sol. Se hraneste cu frunze, iarba, lastari, cartofi, banane, diferite seminte, cereale si insecte. Cand se simte in pericol, la cel mai mic zgomot sare in sus si apoi fuge spre primul adapost. Este in general un animal foarte agitat si nervos, traieste solitar, cand este amenintat poate sa o faca pe mortul sau isi lasa pielea de la coada daca este prins de vreun pradator.

Aceste mamifere se reproduc tot timpul anului. Femelele nasc 2-12 pui, care sunt aparati de ambii parinti si alaptati de mama. In mediul natural traiesc aproximativ doi ani, in captivitate pot trai si mai mult.

Soarecele de iarba dungat face parte din ordinul Rodentia si familia Muridae.

Video – Soarecele de iarba dungat (Lemniscomys striatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.