Salvador Dali probabil cel mai cunoscut reprezentant al curentului suprarealist, Salvador Dali a fost un personaj la fel de complex si plin de controverse ca si arta sa; adorat si urat in acelasi timp, acuzat de simpatii totalitariste si considerat un model in arta, marele artist a lasat o amprenta asupra artei cu care nu multi se pot lauda. Pana in 1989, cand a incetat din viata, a fost un adevarat spectacol prin insasi personalitatea sa, parand uneori ca opera este doar un accesoriu precum celebra sa mustata.

S-a nascut in 1904 intr-o localitate din zona catalana a Spaniei sub numele intreg de Salvador Domènec Felip Jacint Dalí i Domènech, Marquis de Púbol, insa din motive evidente a ramas in analele istoriei artei ca Salvador Dali. De mic, a dovedit  sa aiba o fire artistica si un talent  deosebit. Mama sa, cea de care a fost extrem de atasat pe parcusul vietii, a fost cea care l-a incurajat in a urma o educatie si mai tarziu o cariera artistica. Nu a putut relationa niciodata cu adevarat cu tatal sau, un barbat autoritar, niciodata foarte incantat de preocuparile fiului sau.

foto: seveninchesofyourtime.com

Perioada de la academie se va dovedi extrem de importanta, aici formandu-se viitorul geniu artistit. Desi  nu a fost lasat sa intre la examenele finale, intalnirea cu artisti foarte cunoscuti precum Federico Garcia Lorca si Luis Bunuel i-a schimbat perspectivele. Inca de foarte devreme, tanarul Salvador Dali se va dovedi foarte excentric, purtand haine tipatoare pentru acea vreme si lasandu-si sa creasca faimoasa mustata, influentat fiind de picturile lui Diego Velasquez.

Intalnirea foarte importanta cu Pablo Picasso, pe care il respecta foarte mult, in 1926, a avut un mare impact asupra tanarului artist, acesta neavand artisti cubisti la el in tara care sa il influenteze. Va experimenta cu dadaismul si cubismul o vreme, pana la descoperirea adevaratelor sale pasiuni.

Le va intalni cam in aceeasi perioada, sfarsitul anilor ’20. Prima a fost viitoarea sa sotie, Gala, pe atunci sotia lui Paul Eluard, care era cu 10 ani mai mare decat el. Relatia a inceput aproape imediat, iar ea se va dovedi atat muza, cat si sustinatoarea lui pe parcursul intregii vieti. In al doilea rand, aflat la Paris se va alatura suprarealistilor din Montparnasse, alaturi de care va soca nu de putine ori.

Putini stiu ca elementul soc in arta lui Dali nu a constat numai in pictura, acesta cochetand si cu filmul. Cel mai bun exemplu este “Cainele andaluz” –Un chien andalou” la care a colaborat cu amicul sau Bunuel. Cea mai faimoasa secventa din acesta este cea a taierii unui ochi cu un bisturiu, scena fiind extrem de realista.

Citește și:  Femei celebre - Yoko Ono
foto: turnulsfatului.ro
foto: turnulsfatului.ro

Picturile sale vor include la randul lor elemente socante pentru acea perioada, amestecand sexualitatea cu elemente violente si religioase. Un soc foarte mare a urmat dupa ce una din schitele sale a fost prezentata cu o inscriptie care spunea “Uneori scuip pe portretul mamei mele doar ca sa ma distrez”. Fusese in mod evident o stratagema suprarealista pentru a soca, Salvador Dali fiind distrus la moartea mamei sale. Tatal sau insa a cerut ca el sa retraga mesajul, lucru pe care nu l-a putut face pentru a nu-si supara colegii suprarealisti. Relatiile cu tatal sau s-au rupt aproape total. Un alt scandal a urmat dupa ce Salvador si Gala au aparut la un bal mascat imbracati ca bebelusul Lindbergh (un copil rapit pentru recompensa si gasit usis cu craniul fracturat mai tarziu) si rapitorul sau.

Insa suprarealismul lui Salvador Dali nu tinea numai de soc in comportament. Opera sa devenea tot mai diversa si mai complexa. In aceasta perioada este creat tabloul “Pesistenta memoriei”, care prezinta cadrane de ceas care se scurg, parand imateriale. Mai multe motive se repeta obsesiv in cadrul operei sale: cadranele, elefantii, fluturii, corabiile. Opera sa este halucinanta si totusi incredibil de complexa, starnind critici pozitive la tot pasul.

foto: ananasamiami.com
foto: ananasamiami.com

Inceperea Celui de-al Doilea Razboi Mondial l-a determinat pe Dali sa plece pentru o perioada in SUA, unde se afla si un mare muzeu dedicat lui in Florida. Desi a fost acuzat de simpatii naziste, acest lucru a fost negat de numeroase ori. In schimb, Salvador Dali a sustinut regimul generalului Franco din Spania, mai ales ca in ultima parte a vietii devenise un catolic dedicat. A trimis o scrisoare si lui Nicolae Ceausescu de ziua sa, in care il lauda pe acesta ca a reintrodus sceptrul domnesc ca simbol. Tonul ironic din scrisoare nu a fost observat, asa ca a fost publicata in “Scanteia”.

Ultima perioada a vietii lui Salvador Dali nu a fost foarte fericita, sotia sa ajungand senila si in final stingandu-se la 76 de ani. Dupa moartea sa, Dali s-a deshidratat pentru a-si grabi sfarsitul insa acesta se va mai lasa asteptat. Pe patul de moarte va fi vizitat chiar de regele Juan Carlos, care se va dovedi a fi dedicat artei sale. Dupa moartea marelui artist lumea a devenit ceva mai plictisitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.