Cobra regala (Ophiophagus hannah) este cel mai periculos, agresiv si cel mai lung sarpe urias. Este cunoscuta si sub numele de hamadriada si populeaza regiunile din Asia de Sud si Sud-Est. Traieste in padurile nu foarte dese sau in junglele bogate in ierburi inalte, se ascunde in coroana deasa a copacilor si in scorburile acestora. Cele mai multe specii din acest gen traiesc in Africa.

Este un sarpe foarte veninos si un mare pradator al altor serpi. Ajunge si la lungimea de 5 m, ceea ce ii permite sa omoare si serpi de dimensiuni mai mari. De asemenea, se hraneste si cu soparle, pe care le musca, le tine strans pana ce mor in 10-20 minute si apoi le inghite incet.

In timp, specialistii au ajuns la concluzia ca acesta este cel mai inteligent sarpe. Este un foarte bun sarpe inotator, de multe ori este intalnit in apropierea apelor. Are corpul suplu si lung, acoperit cu solzi netezi, de culoare maronie la masculii adulti si cafenie la exemplarele tinere, care in plus au si cateva dungi pe spate, deschise la culoare. Capul este acoperit cu un numar de noua solzi mai mari, care sunt asezati simetric.

Cand se simte amenintat, cauta sa sperie dusmanul prin scuiparea veninului. Cand este enervat, face anumite miscari de mestecat, astfel sunt eliminate niste secretii produse de glandele veninoase. In cavitatea bucala se strange saliva amestecata cu venin, care apoi este suflata prin orificiul mandibulei, prin care sarpele scoate de obicei limba, atunci cand gura este inchisa.

Citește și:  Graurul (Familia Sturnidae), se aseamănă mult cu un corb

Cobra regală

De asemenea, cand este in pericol obisnuieste sa-si ridice treimea anterioara a corpului, astfel ajunge la inaltimea de 1,5 m, isi extinde mult gluga ingusta si se napusteste asupra dusmanului, desi nu intotdeauna musca.

Veninul cobrei regale este foarte periculos pentru ochi sau ranile deschise, de aceea trebuie ferite aceste zone de stropii care sunt aruncati de sarpe. Veninul actioneaza supra sistemului nervos, paralizeaza destul de repede muschii respiratori, iar daca ajunge in ochi produce orbirea temporara sau chiar permanenta.

Datorita cantitatii mari de venin, in general muscatura acestui sarpe este mortala. Locul muscat se umfla, se extinde si daca nu este tratat imediat moartea poate surveni in 20-30 minute prin asfixiere sau in alte situatii in cel mult 12 ore. Nu s-au inregistrat foarte multe cazuri de muscaturi la oameni, deoarece cobra regala traieste retrasa, ascunsa intotdeauna in desisurile padurii.

Aceasta specie este monogama, lucru destul de neobisnuit la serpi. Reproducerea este ovipara (se inmulteste prin oua), femela depune 21-40 oua in gramezi umede, de vegetatie moarta si resturi forestiere. Ouale sunt pazite cu ferocitate de orice potential pradator, atat de mascul cat si de femela, pana la eclozare. Speranta de viata in captivitatea este de aproximativ 20 de ani.

Cobra regala face parte din ordinul Squamata si familia Elapidae.

Video – Cobra regala (Ophiophagus hannah):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.