Vipera cu corn (Bitis caudalis) traieste in regiunile cu terenuri pietroase din Africa de Sud, Namibia, Angola, Zimbabwe, Botswana.

Are corpul aplatizat, lung de aproximativ 30-50 cm, acoperit cu solzi carenati si aspri, care o ajuta sa se ascunda in nisipul netasat si in pietris, pentru a se feri si de caldura in zilele toride. Coloritul este cenusiu, roscat, maro sau portocaliu, iar deasupra fiecarui ochi prezinta un corn. Are capul lat, de forma triunghiulara, prevazut cu glande cu venin mari si doi colti lungi care atunci cand nu sunt folositi, se pliaza pe cerul gurii.

Este un sarpe destul de lent, cu o miscare in lateral, care se bazeaza pe camuflare pentru a se proteja. Coloritul o ajuta sa se confunde cu suprafata pe care se misca, iar marcajele geometrice par sa-i fragmenteze silueta. Este o specie exclusiv terestra care vaneaza mai mult noaptea, cand isi atrage prada (diferite mamifere mici) prin miscarea cozii.

Vipera cu corn

Cand se pregateste de atac, deschide botul larg si coboara coltii in pozitia lipita de cerul gurii, are maxilarele larg cascate si coltii indreptati spre prada. Cu o miscare brusca prinde prada, ii introduce veninul otravitor care o paralizeaza si apoi la fel ca toate speciile de vipere, o inghite intreaga.

Citește și:  Scincida dungată africană (Mabuya striata) este o specie de șopârlă insectivoră din familia Scincidae

Reproducerea este ovovipara, femela retine in corp ouale in dezvoltare si obisnuieste sa stea ziua la soare pentru a grabi procesul de crestere a embrionilor. In general naste un numar de 3-27 pui vii, intr-un cuib din plante aflate in putrefactie. Puii se hranesc cu diferite soparle mici, pe care le prind singuri.

Vipera cu corn face parte din ordinul Squamata si familia Viperidae. Muscatura acestei vipere, produce durere locala, edem si infectie, nu este mortala, pana in prezent nu au fost inregistrate decese la oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.