Boa-curcubeu (Epicrates cenchria) este una dintre cele mai spectaculoase reptile datorită culorilor sale vibrante și luciului metalic al solzilor.
Boa-curcubeu (Epicrates cenchria) este unul dintre serpii cu cele mai frumoase culori, mai ales atunci cand se deplaseaza in soare ofera o gama feerica, plina de viata. Sunt cunoscute 9 subspecii ale acestui gen – toate au corpul acoperit cu solzi mici si netezi, cu luciu metalic puternic, care difera intre ele tocmai prin nuantele de culori ce alcatuiesc desene geometrice diferite.
Habitatul acestui sarpe este partial arboricol, poate fi intalnit in padurile tropicale, campiile umede, marginile padurilor, zonele cu arbusti din apropierea cursurilor de ape din America Centrala si de Sud, din Costa Rica si pana in Argentina de Nord.
Caracteristici fizice ale boa-curcubeu
Boa-curcubeu nu este un sarpe mare, masculul este intotdeauna mai mic, poate avea lungimea corpului de 150-190 cm, iar femela este de cca. 170-220 cm. Coloritul sau variaza de la galben-maroniu spre cupru-roscat cu o tenta de roz, pe partea dorsala a corpului are un lant de inele negre de dimensiuni mari cu mijlocul in nuante deschise, iar pe partile laterale prezinta pete intunecate care au in centru o zona luminoasa.
Pe cap are 5 dungi negre care se intind de la ceafa spre varful botului, cele doua dungi laterale trec prin ochi si ajung pana la nari, iar dunga centrala este cea mai lata. Partea de deasupra capului are o nuanta de fond maro, iar partea din spate usor galbena. Pe fiecare linie a maxilarului superior prezinta un sir de organe senzoriale care sunt alcatuite din receptori de caldura, pentru perceperea in infrarosu.
Cu ajutorul rol boa-curcubeu poate observa cu usurinta prada noaptea, pe intuneric. Pe partile laterale ale capului sunt pozitionati ochii mari, cu irisul de culoare maro-portocalie.
Habitatul și distribuția geografică
Acest sarpe este nocturn, ziua sta intotdeauna ascuns se odihneste, iar noaptea este activ, chiar la lasarea intunericului iese pe teren sa vaneze soparle, broaste, pasari si mamifere de dimensiuni mici.
Îngrijirea boa-curcubeu în captivitate
Poate fi crescut si in captivitate intr-un terariu de tip orizontal, care trebuie ales in functie de dimensiunea sarpelui. Daca boa are lungimea mai mica de 80 cm poate fi utilizat un terariu cu dimensiuni minime: lungime si latime de 60 cm si inaltimea de 40 cm. Daca boa este mai mare de 80 cm si terarariu trebuie sa fie mult mai mare. Pe tot pacursul anului temperatura in terariu trebuie sa fie de 26-30ºC.
In lunile de vara umiditatea relativa a aerului este necesar sa fie mai mare de 60-80%, iar in timpul iernii ar trebui sa ajunga la 40%. Substratul de pe fundul terariului poate sa contina rumegus, frunze, dar sa retina bine umezeala. Un vas cu apa asemanator unei piscine nu trebuie sa lipseasa si de asemenea un loc amenajat sub care sarpele sa se ascunda si cateva ramuri de copac. Hrana sa trebuie sa contina soareci, pui sau sobolani.
Reproducerea la aceasta specie este ovovivipara, puii apar dupa o perioada lunga ce variaza de la cinci la sase luni si jumatate. Puii parasesc mama imediat dupa nastere, sunt suficient de bine dezvoltati astfel incat sa se descurce singuri. Ei ajung la maturitatea sexuala la varsta de 4 ani. In conditii de captivitate pot trai chiar mai mult de 20 de ani.
Boa-curcubeu face parte din ordinul Squamata, familia Boidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Aceasta specie apare frecvent in comertul cu animale de companie exotice.
Boa-curcubeu în comerțul cu animale exotice
Această specie este foarte populară în comerțul cu animale de companie datorită frumuseții sale și a personalității relativ docile. Cu toate acestea, capturarea excesivă din habitatul natural poate afecta populațiile sălbatice. Este recomandat ca iubitorii de reptile să achiziționeze exemplare crescute în captivitate pentru a susține practicile etice și conservarea speciei în sălbăticie.
Video – Boa-curcubeu (Epicrates cenchria):