Sarpele brun de casa face parte din genul Lamprophis (format din 14 specii de astfel de serpi). Arealul sau este alcatuit din regiunile cu savane si paduri rare din Africa, la sud de Sahara. Poate ajunge la altitudini de pana la 2400 m.

Aceasta specie terestra nu este veninoasa insa daca este nevoita sa se apere de pradatori poate musca destul de rau. Poate fi recunoscuta usor dupa aspectul corpului, dar mai ales dupa cele doua dungi de culoare deschisa, contrastanta, care apar pe partile laterale ale capului, se intind din zona botului spre gat.

Sarpele brun de casa este un sarpe constrictor si are corpul de culoare variabila, poate fi maroniu-rocat, negru, aramiu, portocaliu sau maroniu-masliniu. La maturitate poate avea lungimea corpului de 0,9-1,5 m, femela fiind intotdeauna mai mare decat masculul, dar are lungimea cozii mai mica. Capul este mic, putin aplatizat pe partea superioara, botul este turtit la varf, narile pot fi observate deasupra botului, iar ochii sunt mari si rotunzi, pozitionati chiar pe partile laterale, intre cele doua dungi caracteristice speciei.

Sarpele brun de casa este o specie nocturna, care isi vaneaza prada in timpul noptii, aceasta fiind formata din soparle, serpi, pasari si mici rozatoare. Fiind un sarpe foarte lacom, are obiceiul sa manance si animale deja moarte.

Numele sau vine de la coloritul corpului dar si de la faptul ca traieste pe langa ferme sau case, unde elimina toate populatiile de rozatoare din jur. Este foarte abil, isi strecoara corpul subtire si acoperit cu solzi mici si desi prin cele mai mici crapaturi pentru a-si prinde prada.

Citește și:  Scincida cu coadă ciuntită (Tiliqua rugosa) - Șopârla cu spatele șindriluit
Șarpele brun de casă
Șarpele brun de casă

Poate fi crescut si in conditii de captivitate, intr-un terariu spatios, deoarece are un temperament docil, este chiar fricos, poate fi manipulat cu usurinta el neavand tendinta de a musca. In perioada de naparlire acest sarpe nu mananca deloc, in rest poate fi alimentat in fiecare zi.

Pe fundul terariului se pune un substrat uscat (special pentru serpi) si nu trebuie sa lipseasca un vas cu apa curata din care sarpele sa bea de cate ori simte nevoia, sau uneori sa faca baie. Temperatura in terariu trebuie sa fie de 22 grade Celsius in timpul noptii si de 26-32 grade Celsius ziua. Umiditatea relativa va fi mentinuta in jurul valorii de 60%.

La aceasta specie reproducerea este ovipara, la putin timp de la imperechere femela depune un numar de 6-16 oua in stratul de vegetatie de pe sol. In conditii de captivitate ouale sunt incubate la umiditatea de 95% si temperatura de 28 grade Celsius. Dupa eclozarea oualor apar micile exemplare care devin independente din prima zi, isi cauta hrana singure. Ele ajung la maturitatea sexuala la varsta de aproximativ 2 ani. Cei mai mari dusmani naturali ai acestor serpi sunt mamiferele salbatice si pasarile de prada.

Sarpele brun de casa are denumirea stiintifica de Lamprophis fuliginosus, face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae si nu este o specie pe cale de disparitie. Speranta de viata este de aproximativ 15 ani, in cazuri exceptionale poate trai si 20 de ani in captivitate.

Video – Sarpele brun de casa (Lamprophis fuliginosus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.