Sarpele de lemn cubanez (Tropidophis melanurus) traieste in padurile tropicale din Cuba si Insula Navassa din Marea Caraibelor si este cunoscut si sub numele de boa mic cubanez.

Este un sarpe destul de mare, are corpul gros, acoperit cu solzi mici si desi, la maturitate poate ajunge la lungimea de 0,8-1 m. Coloritul sau poate varia de la gri-cenusiu, la maroniu, la rosu sau galbui si poate prezenta diferite pete, vergeturi sau zigzaguri mai intunecate. De cele mai multe ori coada are varful negru, galben sau portocaliu. Capul este destul de mare, are forma triunghiulara si botul ascutit.

Este un catarator excelent care se simte la fel de bine pe varful copacilor, cat si pe sol, prin tufarisuri, pe stanci, pe sub busteni, moloz si diferite resturi. Are un mod de viata exclusiv terestru, se hraneste cu serpi mai mici, cu broaste, pasari, soparle si diferite specii de rozatoare.

Șarpele de lemn cubanez

La sarpele de lemn cubanez reproducerea este vivipara, femela face un numar de 8-10 pui vii in cuiburi amenajate in vegetatia umeda, aflata in putrefactie. Nu ataca niciodata omul, chiar se fereste din calea acestuia.

Citește și:  Șarpele regal comun (Lampropeltis getula) și cele mai răspândite subspecii

Cand se afla in pericol au obiceiul sa se incolaceasca ca o minge si sa elibereze un mucus cu miros urat, care probabil este un mecanism de aparare impotriva pradatorului. Pana in prezent nu sunt cunoscute efectele acestei substante asupra vreunui pradator.

Sarpele de lemn cubanez face parte din ordinul Squamata si familia Tropidopheidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Sarpele de lemn cubanez (Tropidophis melanurus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.