Sarpele-jartiera comun traieste intr-un habitat semiacvatic din regiunile Americii de Nord. Este un mare iubitor de uscat dar si de apa, de aceea va prefera mereu zonele din apropierea raurilor, iazurilor si altor cursuri de ape. Hrana sa consta din pesti, rame, mamifere, pasari, melci, viermi si amfibieni. Mananca si salamandre, in timp a devenit imun la secretiile toxice ale acestora.

Se remarca prin faptul ca in perioada de reproducere alege zonele nordice pentru a se imperechea. Acest lucru il diferentiaza de celelelalte specii de serpi care traiesc in acelasi habitat din America de Nord. De asemenea, sarpele-jartiera comun are obiceiul sa hiberneze in nordul acestui continent, un numar mare de exemplare se aduna la un loc, formand grupuri mari care primavara ies din amortire si ofera observatorului un spectacol impresionant dar in acelasi timp bizar.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 0,65-1,3 m (in cazuri exceptionale si de 1,5 m), iar coloritul lor deosebit explica de ce aceasta specie a fost numita sarpele-jartiera comun. Intre masculi si femele apare un dimorfism sexual pus in evidenta de lungimea corpului. Spre deosebire de femele (care sunt mai mari) masculii au corpul lung de cel mult 0,6 m. Numarul de exemplare este mare pe continentul nord-american, ele pot fi recunoscute usor dupa dungile lungi de culori diferite care se intind de la cap si pana la varful cozii, pe partea superioara. Au corpul destul de lung si subtire, acoperit complet cu solzi puternic carenati. Capul este mic si intunecat, usor alungit, botul scurt si rotund, limba bifurcata la varf.

Citește și:  Șopârla cu ochi (Lacerta lepida) sau numită șopârla cu pietre prețioase
Thamnophis sirtalis , Foto: apps.carleton.edu
Thamnophis sirtalis , Foto: apps.carleton.edu

Perioada de imperechere are loc de obicei primavara, cand ies din hibernare. Reproducerea este ovovivipara, femela naste un numar de 5-20 pui vii, uneori si mai multi. Acestia, la nastere, sunt inconjurati de o membrana subtire ce trebuie sparta imediat pentru a putea respira. Acesti serpi sunt o sursa de hrana pentru pasarile de prada si mamifere.

Sarpele-jartiera comun face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae si are denumirea stiintifica de Thamnophis sirtalis. In America de Nord exista 12 specii de sarpe-jartiera care difera prin lungimea corpului si colorit. Cele mai cunoscute specii de astfel de serpi sunt: Thamnophis sirtalis tetrataenia (care are dungi rosii si negre pe partea dorsala a corpului si capul rosu-intens) si Thamnophis sirtalis sirtalis (care are capul verde-masliniu, dungi negre cu sau fara pete rosii pe partea superioara a corpului si partile laterale gri).

Video – Sarpele-jartiera comun (Thamnophis sirtalis):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.