Sarpele orb al brahmanului (Ramphotyphlops braminus) este numit si sarpele de ghiveci deoarece are obiceiul de a se ascunde in ghivecele cu plante. Din acest motiv sarpele a fost raspandit in toate regiunile globului cu clima calda. Un numar mare de exemplare traiesc in vestul Asiei, nordul Australiei, in America de Nord, in America de Sud si in insulele din Oceanul Pacific.

Acest sarpe are corpul zvelt, de forma cilindrica, acoperit de numerosi solzi netezi si luciosi, ce ii dau posibilitatea sa alunece cu usurinta prin nisip sau pamant. Poate ajunge la lungimea corpului de 15-18 cm, in cazuri exceptionale si pana la 23 cm.

Coloritul corpului este variabil, poate fi gri, maroniu, roscat sau negru-lucios, intotdeauna mai inchis pe partea dorsala si mai deschis pe cea ventrala. Are capul destul de masiv comparativ cu grosimea corpului, botul este rotunjit, cu maxilare ce nu se pot deschide larg ca la alte specii de serpi, iar numarul de dinti este destul de mic.

Citește și:  Carasul auriu, o specie originară din China

Șarpele orb al brahmanului

Ochii sunt mici, acoperiti de solzi, fapt ce face sa fie aproape nefunctionali. La coada prezinta un mic pinten, chiar la varful ei. Cand se simte amenintat sarpele are capacitatea de a elibera un fluid destul de neplacut, usturator.

La aceasta specie reproducerea este ovipara, insa femelele depun ouale fara a se imperechea anterior cu masculii. Mai mult decat atat pana in prezent nu au fost descoperiti masculi. Acest sarpe este unul dintre singurii cunoscuti care se inmultesc prin partenogeneza – puii apar prin eclozarea unor oua nefecundate. Fiecare femela depune un numar de 1-8 oua. Hrana acestor serpi consta din insecte, larve, oua si radacini de plante.

Sarpele orb al brahmanului face parte din ordinul Squamata si familia Typhlopidae. Aceasta specie nu este pe cale de disparitie.

Video – Sarpele orb al brahmanului (Ramphotyphlops braminus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.