Familia Columbridae curpinde o specie ce se aseamana cu sarpele-jartiera comun (cu denumirea stiintifica de Thamnophis sirtalis) si care se numeste sarpele-panglica vestic. Acesta traieste in regiunile mlastinoase si forestire din America Centrala, zona de coasta a Statelor Unite ale Americii si valea Fluviului Mississippi.

Numele sau vine de la aspectul corpului foarte subtire, care prin coloritul dungat se aseamana cu o panglica. Exemplarele adulte au lungimea corpului cuprinsa intre 50-100 cm si coada foarte subtire, cu varful ascutit. Capul este ingust, acoperit cu solzi de dimensiuni mai mari decat pe restul corpului, cu o astfel de forma unica incat ei constituie un instrument de identificare a speciei.

Gatul este scurt, iar corpul prezinta numerosi solzi carenati, mici si desi, distribuiti uniform pe partea superioara si partile laterale. Pe partea ventrala solzii sunt putin mai mari. Coloritul este astfel realizat incat alcatuieste un desen cu dungi longitudinale, din care dunga maro apare chiar pe mijlocul spatelui, apoi de o parte si de alta a acesteia pe un fundal negru sunt doua dungi deschise, de multe ori albe.

Citește și:  Tylosaurus, cel mai mare mosazaur marin din Cretacicul superior

Pe partea inferioara coloritul este albicios. De o partea si de alta a capului apar ochii mici, cu irisul de culoare deschisa. Narile sunt mici, abia se observa in partea de varf a botului. Ca si celelalte specii de colubride si sarpele-panglica vestic este lipsit de plamanul stang functional si nu are deloc centura pelviana.

Șarpele-panglică vestic
Șarpele-panglică vestic

Hrana acestui sarpe consta din broaste, pesti, viermi, insecte, mormoloci pe care ii prinde cu usurinta in locuri mlastinoase. Are craniul flexibil cu maxilare ce se pot deschide larg spre a ingera prada. Are limba lunga si bifurcata la varf, rosie la baza si neagra in rest.

Reproducerea la aceasta specie este vivipara, femela naste in cursul unui an un numar de 24 pui vii. Acestia sunt destul de dezvoltati si reusesc sa devina independenti din prima zi si sa-si prinda prada singuri.

Sarpele-panglica vestic nu este o specie pe cale de disparitie, are denumirea stiintifica de Thamnophis proximus, face parte din ordinul Squamata, genul Thamnophis.

Video – Sarpele-panglica vestic (Thamnophis proximus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.