Sarpele-tub cu coada rosie (Cylindrophis ruffus) traieste in sud-estul Asiei, in Thailanda, Malaezia, Vietnam, Laos, Indonezia, Cambogia, iar numele sau se datoreaza faptului ca are partea ventrala a cozii de culoare rosie sau portocalie. De asemenea o particularitate a acestei specii este ca in spatele capului are o pata rosie, in rest corpul este de culoare neagra.

Intregul corp este de forma cilindrica, este acoperit cu un strat de solzi netezi si luciosi si poate ajunge la o lungime de 0,7-1 m.

Isi petrece timpul mai mult sub pamant, in gauri si vizuine subterane, iar uneori se indreapta spre zonele din apropierea apelor, spre mlastini, paduri, terenuri arabile sau orezarii. Este activ mai ales noaptea cand se hraneste cu serpi mai mici, amfibieni, viermi, tipari si alte nevertebrate.

Șarpele-tub cu coadă roșie

Dusmanii lui sunt serpii mai mari, pasarile rapitoare si mamiferele. Cand este atacat obisnuieste sa-si ridice coada, sa o fluture intr-o parte si in alta si sa-si arata partea de culoare rosie, imitand astfel speciile de serpi veninoase. Prin aceasta metoda de a distrage atentia pradatorului, sarpele incearca astfel sa-si fereasca de atac capul. Din acest motiv unii localnici il numesc ,,sarpele cu doua capete”.

Citește și:  Monitorul verde de copac (Varanus prasinus) sau șopârla-smarald, o reptilă arboricolă

Reproducerea la aceasta specie este vivipara, femela da nastere la 2-10 pui – care s-au dezvoltat complet in organismul matern. Puii au la nastere lungimea de cel mult 20 cm si se hranesc cu mici nevertebrate.

Sarpele-tub cu coada rosie face parte din ordinul Squamata si familia Cylindrophiidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.