Submarinul SAS Assegaai, cunoscut și ca SAS Johanna van der Merwe, a făcut parte din clasa Daphné-class a marinei din Africa de Sud. Scos din uz în anul 2003, este singurul submarin din clasa Daphne care a devenit muzeu. Celelalte două care au făcut parte din flota Africii de Sud au fost duse la fier vechi. Clasa Daphné de submarine a fost înlocuită de Type 209 sau clasa Heroine.

SAS Assegaai1

SAS Johanna van der Merwe sau Assegaai care a fost construit în portul Dubigeon din Normandia, a fost lansat la apă în 21 iulie 1970. Sub comanda Lt. Cdr. Theo Honiball pe 21 august 1971, și-a terminat antrenamentele în marea Mediterană, plecând spre casă.

Sosirea în Africa de Sud a fost fulminantă pentru că după cei 5 ani de construcție, încercări, antrenamente s-a stabilit prima încercare de realizare a unei flote de submarine proprii aici. Submarinul SAS Assegai a participat la operațiuni în anul 1975, înaintea operațiunii Savannah din Angola când alt submarin din flotă, SAS Johanna van der Merwe a intrat în apele angoleze și sub operațiunea Yskas au pregătit evacuarea personalului militar al Africii de Sud de acolo. În timpul războiului graniței de sud a participat la 10 operațiuni clandestine.

SAS Assegaai11

În timpul carierei sale, a suportat 4 reparații la tancul de benzină și alte părți fiind modernizat. În anii 90 a primit softuri noi și periscoape moderne, ca în final în anul 2003 să iasă la pensie și să devină submarin muzeu. A fost staționat în orașul Town, fiind așa cum a decis South African Naval Heritage Trust ca SAS Assegaai să fie parte a Muzeului Naval South African. Muzeul SAS Assegaai are ca scop să ofere vizitatorilor o experiență de viață în submarinul care are interiorul perfect conservat și unde se fac tururi cu ghizi specializați. Scos din funcțiune, submarinul de origine franceză SAS Assegaai a fost restaurat de un grup de pensionari din serviciul naval care l-au oferit publicului pentru cunoaștere. La doc accesul se face cu un autobuz de la stația Jubilee Square, de pe strada 113 St Georges Street din orașul Simon.

Este important ca vizitatorii să fie îmbrăcați rezonabil și să nu fie claustrofobi, intrarea se face pe o scară verticală, de aceea trebuie știut ca cei ce vin să viziteze submarinul să nu fie surprinși. Programarea vizitei se face la telefon sau la biroul HGTS Tours office din orașul Simon. Tururile ghidate încep la ora 10h30 și la ora 15h00 (din luna decembrie până în luna iunie) și între orele 11h30 și 14h30 (din luna iulie până în luna noiembrie. Un maxim de trei grupuri de 10-12 persoane poate vizita odată submarinul.

SAS Assegaai111

Cele 60 de minute de vizită includ ghidul și transportul până și de la submarin. Ghizii explică cum se conduce un submarin, cum se scufundă și cum se fac diferite manevre cu acesta. Producerea de aer proaspăt pentru interiorul submarinului este interesantă. Cu lungimea de 58 de m, greutatea de 807 tone și 1045 tone scufundat, cu un comandament de 6 ofițeri și 45 de membri de echipaj, poate fi încărcat cu torpedouri de 12 x 550 mm și poate căra și mine marine.

Numele său, SAS Assegaai, provine de la cuvântul afrikaans pentru „spear”, adică suliță/lance. Pe docul unde este ancorat submarinul nu sunt permise fotografii, vizitatorii trebuie să aibă grijă când coboară scara pentru că submarinul nu este prevăzut cu spații prea largi. Copiii nu au voie să atingă nimic, unele instalații au curent de înaltă tensiune. Fiind sub nivelul apei, cei cărora nu le plac spațiile mici trebuie să evite vizita. Nu sunt toalete pe submarin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.