La Muzeul American de Istorie Naturala din New York se afla expus scheletul incomplet al dinozaurului Saurornithoides – descoperit in expeditia facuta in Asia, mai exact in Mongolia in anul 1924. Pe baza acestor ramasite fosile, paleontologul Henry Fairfield Osborn a facut o prima descriere a acestei specii in anul respectiv si a numit-o Saurornithoides mongoliensis. Mai tarziu, in anul 1974, a fost descrisa o alta specie Saurornithoides junior de catre paleontologul Rinchen B. Bold, pe baza unui schelet descoperit in Desertul Gobi, din Mongolia.

Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu 85-71 de milioane de ani in urma. Prefera zonele semidesertice, cu savane, unde vana insecte, soparle, libelule si alte animale mici. Un exemplar adult avea o lungime de aproximativ 2-3 m si cantarea in jur de 20-50 kg.

Paleontologul Dale Russell considera acest dinozaur ca fiind o specie ,,inteligenta” datorita creierului foarte mare, care depasea de sapte ori pe cel al unui crocodil din zilele noastre. Acest lucru il asemana cu strutii sau pasarile Emu de astazi, la fel ca si ele isi proteja cu mare grija puii. Creierul mare al acestui animal i-a determinat pe cercetatori sa creada ca avea un sistem nervos foarte bine dezvoltat si o capacitate de observatie foarte buna.

Dinozaurul Saurornithoides a fost asemanat cu pradatorul Deinonychus – un vanator periculos care avea curajul sa atace si erbivore mari. Studiile facute au aratat ca prada de talie mai mare era intotdeauna vanata in haite. La fel ca si Deinonychusul avea cate o gheara foarte mare la primul deget de la fiecare picior din spate, cu ajutorul careia efectua lovituri mortale oricarei victime.

Citește și:  Dinozaurul Bothriospondylus, o creatură preistorică de 15 tone

In uciderea prazii isi folosea atat membrele din spate cat si cele din fata, toate inzestrate cu gheare ascutite si curbate. Membrele anterioare erau musculoase, suficient de lungi si perfect adaptate sa sechestreze si sa tina strans animalele mici, folosindu-se in special de ghearele ca niste carlige ascutite. Cand ataca cu una din ghearele mari din spate, trebuia sa ridice un picior si sa-si mentina echilibrul pe celalalt picior folosindu-se si de coada lunga, flexibila si ascutita. De asemenea, scheletul era foarte usor, era format din oase goale la fel ca la pasari.

Gatul era subtire si lung, suficient de musculos pentru a sustine greutatea capului – pe care il putea misca usor in toate directiile, mai ales atunci cand vana insectele in zbor. Capul era alungit, ochii asezati frontal ii ofereau o vedere tridimensionala, putea sa vaneze fara probleme si la apusul soarelui. Coapsa mai scurta decat tibia ne face sa presupunem ca alerga cu viteza mare, era abil, avea reactii rapide mai ales atunci cand prindea lacustele din zbor, sarea asupra lor cu gura larg deschisa, apoi le rontaia in dintii mici, ascutiti si curbati ai maxilarelor.

Dinozaurul Saurornithoides face parte din ordinul Saurischia, familia Troodontidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.