Scincida berbera este cea mai mare soparla din genul scincindelor. Este distribuita in regiunile din Orientul Mijlociu, nordul Africii, vestul Asiei dar si America de Nord si de Sud. Gama a fost extinsa in Arabia Saudita, Tunisia, Algeria, Uzbekistan, nord-vestul Indiei si Cipru.

Are corpul robust, de forma cilindrica, puternic aplatizat, cu lungimea de 40-45 cm. Intregul ei corp este acoperit de piele groasa si solzi mici, desi, netezi si luciosi, iar coloritul este impresionant, in nuante deschise albastre cenusii stropite cu pete portocalii pe partea dorsala si galbui sau alb-cenusiu pe partea ventrala. Picioarele sunt scurte si subtiri, se termina cu degete lungi si gheare ascutite.

Scincida berbera isi petrece timpul sapand galerii la baza arbustilor, in terenurile cultivate cu sol bine drenat sau in zonele semi-desertice. Are capacitatea de a alerga iute si de a inota cu rapiditate, cand este in pericol sare in apa si se ascunde printre plantele acvatice sau pietre, sau se refugiaza in vizuina. Destul de rar sta la soare sa se incalzeasca, mai mult prefera sa stea la umbra sa se ascunda de caldura amiezii, iar cand ploua sau temperaturile sunt scazute nici nu mai iese din vizuina. Scopul ei la suprafata solului este de a-si cauta hrana care consta din mici nevertebrate, paianjeni, insecte, melScincida-berbera-Eumeces-schneideriici si alte specii de soparle de dimensiuni reduse. Ocazional mananca si anumite parti fragede ale plantelor.

Citește și:  Dinozaurul Dryosaurus a trăit acum 156 milioane de ani, la sfârșitul Jurasicului

In perioada de imperechere masculul si femela pot fi vazuti impreuna. Masculii sunt teritoriali, foarte agresivi, se lupta intre ei pentru dreptul la imperechere cu femelele. Reproducerea este ovipara, femela depune dupa 5-6 saptamani de la imperechere un numar de 3-20 de oua in vizuina si sta incolacita in jurul lor pana in momentul in care acestea eclozeaza.

Scincida berbera are denumirea de Eumeces schneiderii, face parte din ordinul Squamata, familia Scincidae si nu este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare este mare atat in Africa cat si in Asia.

Video – Scincida berbera (Eumeces schneiderii):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.