Scormonitorul de Cayenne este un animal cu corp musculos fără membre, o specie de amfibian din categoria apodelor. Se aseamănă cu un vierme și este o specie care trăiește într-un habitat exclusiv acvatic. Nu se știu foarte multe lucruri despre reproducerea sa, însă se bănuiește că femela ține ouăle o perioadă de timp în corp și le hrănește cu secrețiile din oviduct, apoi din acestea ies larvele care se transformă în adulți în miniatură.

Puii sunt expulzați când sunt complet dezvoltați, când iși finalizează stadiul larvar și au lungimea corpului de aproximativ 20 cm. Pot trăi cel mult 10 ani.

Acest animal este numit și scormonitorul-orb de Cayenne și apare în pâraie, lacuri, iazuri, râuri și alte fluxuri de ape din regiunile nordice ale Americii de Sud. Apare în Bazinul Amazonului și răurile din Guyana, Brazilia, Peru, Bolivia, Venezuela, Columbia, Guyana, Surinam. Poate fi confundat cu un țipar, deoarece are forma corpului ca acesta și înoată la fel de repede.

Lungimea sa este de 30-60 cm, iar ca aspect pare un șarpe cilindric, lung, subțire, de culoare neagră lucioasă pe partea dorsală și gri-deschisă pe partea ventrală. Are corpul înconjurat de numeroase inele clare, în număr de 80-95. În partea posterioară a corpului apare coada care este aplatizată pe orizontală și prezintă la vârf un fel de înotătoare.

Citește și:  Specii de insecte-înger din ordinul Zoraptera
Scormonitorul de Cayenne (Typhlonectes compressicauda), un amfibian ce se aseamănă cu un vierme
Scormonitorul de Cayenne (Typhlonectes compressicauda), un amfibian ce se aseamănă cu un vierme

Se deplasează prin mișcări ondulatorii ale corpului în apă, înoată cu putere datorită înotătoarei de la coadă. Are ochii foarte mici, rudimentari, pot fi observați cu greu prin piele.

Scormonitorul de Cayenne se diferențiază de alte specii de apode prin faptul că este toxic, are corpul acoperit cu un mucus alunecos. Poate produce o substanță otrăvitoare în momentul în care este atacat și astfel îndepărtează peștii prădători de el. Hrana sa constă din râme, animale acvatice nevertebrate.

Scormonitorul de Cayenne are denumirea științifică Typhlonectes compressicauda, face parte din ordinul Gymnophiona, încrengătura Chordata, familia Typhlonectes. Poate fi crescut și în condiții de captivitate, într-un acvariu închis cu capac, pentru a nu evada.

Temperatura apei în acvariu trebuie să fie de 22-27 grade Celsius, iar nivelul potrivit încât apoda să poate respira și aer atmsferic. Apa trebuie bine aerată și filtrată, în caz contrar animalul moare. Hrana poate fi alcătuită din insecte acvatice, larve de insecte, nevertebrate, bucăți de carne de pește.

Video – Scormonitorul de Cayenne (Typhlonectes compressicauda):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.