Anumite probleme de ortografie se pot ivi atunci cand este vorba de cateva categorii de adjective – cele masculine, terminate la Nominativ, singular, nearticulat in –iu (cenusiu, argintiu, zglobiu etc.), cele feminine termintae in –ie, in hiat, adica « i » si « e » sunt vocale si trec in silabe diferite (cenusie, argintie etc.), cele terminate in –uu (ambiguu) etc. Iata, asadar, cateva reguli de baza, care pot ajuta la fixarea formelor corecte :

  1. Adjectivele masculine, terminate la Nominativ, singular, in –iu se scriu la pluralul nearticulat cu –ii : (nor) cenusiu (nori) cenusii, (cercel) argintiu(cercei) argintii, (copil) zglobiu (copii) zglobii etc. Formele de plural articulat ale acestor adjective stau intotdeauna inaintea substantivului pe care il determina si se scriu cu –iii : cenusiii nori, argintiii cercei, zglobiii copii. In acest caz, primul «i » face parte din radacina cuvantului, al doilea este semnul pluralului, iar al treilea este articol hotarat. Un mijloc sigur de control si de fixare in memorie a acestei reguli este ca, daca adjectivul sta dupa substantiv, nu se poate articula cu articol hotarat (deci nu poate primi al treilea i) niciodata. Controlul se poate face si prin despartirea cuvantului in silabe : (nori) ce-nu-sii, dar ce-nu-si-ii (nori).

Observatie ! Toate celelalte adjective, daca se afla dupa substantivul determinat, se scriu, la Nominativ, plural, cu un singur « i » : (ochi) negri, (copii) frumosi etc.

  1. Adjectivele feminine, terminate la Nominativ, singular, nearticulat in –ie se scriu la plural, nearticulat, tot cu –ii: (campie) cenusie – campii cenusii, (bratara) argintie – (bratari) argintii etc. Primul « i » apartine radacinii cuvantului, al doilea este desinenta de plural. Cand adjectivul (plural, articulat) preceda substantivul, –ii se pastreaza inaintea articolului : cenusiile (campii), argintiile (bratari).
  2. Adjectivul drag, la feminin, plural, are forma dragi (fete dragi), iar forma articulata este dragile (dragile fete). Nu este corecta forma dragele, care se aude atat de des, in limbajul curent.
  3. Adjectivele de felul ambiguu, continuu au ca forme corecte : ambigua (feminin, singular), ambigue (feminin, plural), ambigui (masculin, plural). In mod similar, se declina continuu – continua, continue, continui.
  4. Formele corecte ale adjectivelor cu terminatia –uos, la masculin, singular (respectuos, somptuos) sunt, la feminin, singular – respectuoasa, somptuoasa, iar la feminin, plural – respectuoase, somptuoase.
  5. Unele adjective neologice, conform DOOM, 2005, precum analog, omolog au ca forme acceptate de feminin analoaga/analoga, omoloaga/omologa, prima fiind, totusi, recomandata.
  6. Adjectivele invariabile, de felul, atroce, eficace, perspicace, motrice, au (de aceea se numesc invariabile), aceeasi forma la toate cazurile, genurile si numerele.

2 COMENTARII

  1. Am folosit majuscula in contextul „scrierea la Nominativ…” pentru a trage atentia asupra cazului/situatiei gramaticale (sa-i spunem efect de dezambiguizare, „nominativ” mai avand si un alt inteles!). Altfel, este corect sa scriem cu minuscula, de exemplu, „cazul nominativ”. In gramatici, veti intalni ambele ortografieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.