Există, în limba română, cuvinte care se scriu cu litere duble (vocale sau consoane), ortografie determinată de originea cuvintelor în cauză, de felul în care s-au format (prin derivare sau compunere) sau de flexiunea acestora (adică de formele pe care le iau cuvintele respective, pentru a exprima diverse raporturi gramaticale).
Reguli generale de ortografie
Explorarea regulilor de utilizare a literelor duble în cuvinte precum știință și ființă este esențială pentru precizia în scriere. Aceste norme se bazează pe originile etimologice și pe structura fonetică a limbii române. O revizuire detaliată a cazurilor specifice, inclusiv a înnopta versus a innopta, va ajuta la clarificarea confuziilor frecvente și la îmbunătățirea abilităților de scriere.
- Vocalele duble notează o realitate fonetică, adică două sunete identice apropiate, care se pronunță în silabe diferite: contraamiral, a reexamina, alcool, a coopta, știința, ființa, fiind, fiică etc.
- Vocalele duble apar și în unele substantive proprii străine sau chiar românești, dar care se scriu după modelul numelor străine: Aaron, Varlaam, Nausicaa, Aalto etc.
- Cu vocale duble se scriu și unele cuvinte împrumutate, pronunția fiind ca în limba din care provin (diferită de grafie): spleen (împrumut din limba engleză, se pronunță splin, însemnând o stare de plictiseală extremă/dezgust).
- Se scriu cu „uu” cuvintele: ambiguu, asiduu, continuu, perpetuu, reziduu, superfluu.
Atenție! Cuvintele „prerie”, „proroc” se scriu cu o singură vocală (nu „preerie”, „prooroc”).
- Consoanele duble apar în cuvinte compuse – kilogrammetru, ohmmetru, Sânnicolaul Mare etc., în derivate cu prefixe – a înnopta, a înnaoda, a înnebuni, a înnegri, a înnoi, a (se) înnoi, interregional, transsiberian, posttotalitar, posttraumatic, hiperrealist etc., sau care se scriu așa datorită originii lor – accent, acces, a accelera, a accepta, succint, a vaccina, occipital etc.
- Consoanele duble sunt prezente (grafic) și în unele neologisme și nume proprii (auzindu-se, însă, un singur sunet) – watt, fortissimo, loess, Philippide, Rosetti etc.
- Există și situații în care consoana dublă se citește diferit – Negruzzi (se citește Negruți), mezzosoprana (se citește mețosoprana).
Atenție! Cuvintele „a înnota”, „a îneca” se scriu cu o singură consoană (nu „înnota”, „înneca”).