Semnale extraterestre detectate cu ajutorul Inteligenţei Artificiale? Pot semnalele din cosmos, captate pe Pământ, să ofere dovada existenței vieții extraterestre? Suntem singuri în Univers? Paradoxul lui Fermi (“Dacă există civilizaţii extraterestre, acestea ar trebui să fie deja în contact cu noi. Unde sunt?”), Ecuaţia lui Drake (despre posibilitatea existenţei unor forme de viaţă, undeva, în Univers) îşi vor găsi, în sfârşit, răspunsul?

Preocuparea oamenilor pentru a descoperi forme de viaţă inteligentă dincolo de limitele planetei noastre a fost constantă, în toate timpurile, mai ales în epoca modernă, şi a revenit în actualitate pregnant odată cu publicarea recentă, la data de 30 ianuarie 2023, a unui studiu realizat de către o echipă de 17 de cercetători de la Universitatea din Toronto și de la Institutul American SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence), care arată că, apelând la Inteligenţa Artificială (IA), acestia au reușit să izoleze între milioane de date, opt semnale “interesante”, care ar putea fi legate de o formă de viaţă inteligentă din cosmos.

De peste o jumătate de secol se încearcă recepționarea unor semnale extraterestre, indicii ale existenţei unor alte civilizaţii. SETI, devenit, în 1984, Institutul American SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence/ Căutarea Vieții Extraterestre Inteligente) a lansat nenumărate programe, de-a lungul timpului, utilizând radiotelescoape de înaltă performanţă, pentru a căuta semnale radio din Univers, care nu apar în mod natural, în consecință detectarea lor ar putea furniza dovezi ale unei tehnologii extraterestre.

În 2015, miliardarul ruso-israelian Yuri Milner a finanţat proiectul “Breakthrough Listen”, al SETI, pentru a căuta semnale extraterestre dinspre peste un milion de stele, cu radiotelescoape amplasate în Australia, Africa de Sud, SUA.

8 semnale extraterestre detectate cu ajutorul Inteligenţei Artificiale (Artificial Intelligence – AI)

Semnale extraterestre
Semnale extraterestre

Echipa celor 17 cercetători, care au publicat studiul din 30 ianuarie 2023, s-a folosit, în mare măsură, de datele colectate de radiotelescopul Green Bank, cel mai mare radiotelescop orientabil din lume (cu o înălţime de 148 de metri, o greutate de peste 7 tone, peste 2000 de panouri etc.), amplasat într-o zonă a Statelor Unite unde transmisiile radio sunt restricţionate prin lege, pentru a facilita cercetarea ştiinţifică.

La aceste date s-au adăugat altele, colectate de-a lungul timpului – a căror selectare şi interpretare ar fi fost imposibilă fără apelul la Inteligenţa Artificială. Aşadar, a fost optimizat un algoritm special pentru a sorta semnale extraterestre, ceea ce a însemnat 480 de ore de ascultare a 150 de Terabytes (TB) de date. Acest algoritm a fost creat de Peter Ma, matematician și fizician la Universitatea din Toronto, unul dintre autorii principali ai studiului.

Folosindu-se IA, au fost excluse semnalele false de la GPS-uri şi de alte surse terestre, rămânând aproape 3 milioane de semnale radio, de la 820 de stele “ascultate”, din care s-au păstrat doar 20 000.

Din acest ultim lot, Peter Ma a selectat 8 semnale de interes, de bandă îngustă, care, spre deosebire de undele emise de stele, ar sublinia o origine tehnologică. S-a mai observat că frecvențele acestor semnale au evoluat în timp, ceea ce sugerează o deplasare a emițătorului şi au apărut doar atunci când un telescop a vizat precis o stea, un loc potențial de emisie. Cele 8 semnale extraterestre provin de la cinci corpuri cerești situate între 34 și 88 de ani-lumină de Pământ.

Progresele tehnologice au permis cercetătorilor să colecteze mai multe date decât oricând. Iar acest volum de date necesită noi instrumente IA, pentru a procesa rapid informaţiile, pentru a identifica “anomalii” care ar putea fi dovada inteligenței extraterestre.

Ce sunt semnalele radio provenite din spaţiu?

Semnale extraterestre, Sursa Earth Sky
Semnale extraterestre, Sursa Earth Sky

Semnalele radio provenite din spaţiu sau “fast radio bursts” (emisii radio rapide – FRB), cum sunt numite în radioastronomie, sunt impulsuri radio cu o lungime cuprinsă între o fracțiune de milisecundă, până la 3 secunde, generate de un proces astrofizic de înaltă energie, neînțeles încă. Mai sunt numite şi “Lorimer Bursts”, după numele astrofizicianului american Duncan Lorimer, primul care a descoperit un astfel de semnal, în 2007, care a durat 5 milisecunde (“emisia Lorimer”).

În 2012, alte semnale radio de acest fel au fost înregistrate cu ajutorul unui telescop din Australia, apoi la un observator din Puerto Rico (semnale extraterestre despre care s-a presupus că vin dinspre o stea numită “Ross 128”, din Constelaţia Fecioarei), dar originea lor a rămas incertă – ar putea fi, spun unii specialişti, o banală emisie a unor stele care s-au ciocnit acum câteva sute de mii de ani sau semnale extraterestre destinate omenirii.

Începând cu 2018, semnale extraterestre necunoscute, constante, intermitente, provenite din aceeaşi sursă, diferite de toate celelalte, înregistrate de Observatorul Federal de Radio-astrofizică (Dominion Radio Astrophysical Observatory – DRAO), din Canada, ajung pe Terra la fiecare 16 zile, iar timp de patru zile (succesiv) pot fi percepute din oră în oră, apoi 12 zile de linişte, după care succesiunea secvenţelor este reluată. Au fost numite FRB 180916 şi mulţi astronomi nu au ezitat să le pună pe seama inteligenţei extraterestre.

China susține că a captat semnale extraterestre cu ajutorul Sky Eye

Telescopul gigant Sky Eye
Telescopul gigant Sky Eye

În iunie 2022, China a anunţat, într-o revistă ştiinţifică de prestigiu, în format online, că este posibil să fi detectat semnale extraterestre, provenind de la o exoplanetă, semnale percepute cu ajutorul telescopului gigant Sky Eye, cel mai mare şi mai sensibil radiotelescop cu un singur dispozitiv din lume, construit într-un bazin natural din munții Guizhou.

Articolul în care se făcea acest anunţ a fost șters doar câteva ore mai târziu, dar principalele informații pe care le conținea fuseseră deja preluate în întreaga lume şi se pare că sunt în atenţia oamenilor de ştiinţă din Beijing şi din alte centre de cercetare.

Apelul la tehnologii performante, bazate pe Artificial Intelligence (AI), are ca scop înţelegerea corectă a acestor semnale radio, care reprezintă, la ora actuală, unul dintre cele mai fascinante mistere pe care comunitatea ştiinţifică încearcă să le dezlege – dacă sunt indicii ale existenţei extratereştrilor, ale comunicării dintre ei, ale intenţiei de comunicare cu noi sau dacă au o altă origine.

Citește și:  Dumnezeu există! - o dovadă matematică pe care informaticienii o confirmă

Semnale extraterestre vor fi căutate în peste un milion de stele

Telescopul MeerKAT, una dintre antene, Africa de Sud
Telescopul MeerKAT, una dintre antene, Africa de Sud

Efortul de căutare de semnale extraterestre se va extinde la peste un milion de stele cu ajutorul unui alt radiotelescop care este deja instalat în Africa de Sud – MeerKAT – şi cu tehnologii IA din ce în ce mai performante, care vor avea un rol major în căutarea inteligenţei extraterestre.

Algoritmii IA nu “înţeleg” şi nu “gândesc”, deci nu poţi găsi “dovezi” directe ale existenţei unei inteligenţe extraterestre, dar au capacitatea extraordinară de a recunoaşte “tehnosemnături” radio, semnale ipotetice care ar indica prezența tehnologiei, implicit existenţa unor civilizaţii capabile să folosească tehnologia pentru a comunica.

Dacă astronomii reușesc să detecteze o tehnosemnătură care nu poate fi explicată prin interferență, ar însemna, prin urmare, că oamenii nu sunt singurii creatori de tehnologie din Univers. Ar fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri imaginabile.

O astfel de muncă de cercetare “va ajuta la accelerarea ritmului cu care suntem capabili să facem descoperiri în marele nostru efort de a răspunde la întrebarea dacă suntem singuri în Univers”, sublinia Peter Ma, autorul performantului algoritm de căutare.

Semnale extraterestre şi semnale trimise de pe Terra spre Univers – un drum în ambele sensuri, pe care orice este posibil

Universul, semnale extraterestre
Universul, semnale extraterestre

De-a lungul timpului, în special după anii 1950, astronomii, astrofizicienii au lansat nenumărate ipoteze legate de viaţa extraterestră.

Fizicianul italian Enrico Fermi, laureat al Premiului Nobel pentru fizică, în 1938, cel care a formulat ceea ce astăzi este cunoscut ca “Paradoxul lui Fermi”, era convins că nu suntem singuri în Univers, dar faptul că nu am fost “contactaţi” se explică fie prin aceea că încă nu suntem capabili să receptăm/ să înţelegem semnale extraterestre, fie pentru că biologia terestră este incompatibilă, probabil, cu alte forme de viaţă din Univers sau, poate, o parte din galaxia noastră a fost deja explorată de inteligenţe superioare şi nu mai prezintă interes.

Detectarea recentă a mai multor exoplanete (aflate în afara sistemului nostru solar) repune în discuţie posibilitatea existenţei altor civilizaţii care, poate, nu au avut timpul necesar pentru a ajunge la noi sau care nu pot fi identificate de oameni. Deocamdată, singura posibilitate pentru a intra în contact cu alte civilizaţii constă în analiza semnalelor radio.

Institutul American SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) are în program trimiterea în spaţiu, spre planete potenţial locuibile, a celor mai puternice semnale radio, un fel de mesaje codate care conțin întreaga informație aflată în momentul prezent pe Internet, în speranţa că o civilizaţie extraterestră le va repera, le va decoda şi va putea înţelege cum este omul, evoluţia sa, istoria şi cultura sa etc. şi că respectiva civilizaţie va răspunde într-un fel sau altul acestor semnale.

În legătură cu aceste intenţii SETI, mulţi specialişti, inclusiv cunoscutul cosmolog Stephen Hawking (care s-a stins din viaţă în 2018) spun că ar fi un demers extrem de riscant, care ar putea duce chiar la distrugerea planetei noastre.

“În zorii unor noi orizonturi”…

OZN
OZN

În zorii unor noi orizonturi” este titlul unei cărţi publicate recent de către Nathalie Cabrol, astrobiolog franco-american, numită, din 2015, să conducă Centrul Carl Sagan, din cadrul Institutului SETI, pentru studiul vieţii în Univers.

Nathalie Cabrol spunea, într-un interviu, că a crede că suntem singuri în Univers ar fi o “absurditate statistică”. “În zona locuibilă a galaxiei noastre – sublinia aceasta – există 300 de milioane de exoplanete. Știind că există între 200 și 400 de miliarde de stele în Galaxia noastră și că există 125 de miliarde de galaxii, numărul de lumi posibile este amețitor. Aceasta este partea abisală și poetică a căutării vieții în Univers”.

O ipoteză interesantă, lansată de Nathalie Cabrol, este cea a „biosferei din umbră”. La începutul istoriei Pământului, viața pe care o cunoaștem, spune cercetătoarea, s-a dezvoltat dintr-un strămoș comun. La acea vreme, planeta noastră era un mediu ostil. Prin urmare, este probabil ca viața să se fi format și să fi dispărut de mai multe ori. Ipoteza “biosferei din umbră” presupune că alte forme de viață, cu biochimie diferită, ar fi putut supraviețui până în zilele noastre, dar că nu le putem recunoaște.

Dacă un ceas de 24 de ore ar reprezenta 4,5 miliarde de ani de evoluție a Pământului, spune Cabron, oamenii ar fi ajuns în ultima secundă. Aşadar, putem estima că există mult mai puține civilizații avansate în Univers decât forme simple de viața. Dar când se ia în considerare numărul de galaxii, apariția complexității este inevitabilă în Univers. Și cu cât se va descoperi mai multă viață microbiană, cu atât sunt mai multe șanse să se găsească o civilizație avansată. Apariția inteligenței artificiale, spunea cercetătoarea de la SETI, va permite să fie detectate semnale extraterestre repetate, în datele colectate mai vechi şi în cele noi.

“Adevărul” va veni din altă parte?

Constelatii
Constelatii

Suntem singuri în Univers? Sau, poate, Terra este, potrivit ipotezei lui Stephen Baxter, matematician, inginer, autor de literatură SF, o “simulare” uriaşă, o lume virtuală creată de o civilizaţie superioară a cărei prezenţă nu o putem detecta decât prin semnalele electromagnetice? Sunt pregătiţi oamenii pentru întâlnirea cu extratereştrii? Planeta Nibiru, ipotetica Planeta X, a noua din sistemul nostru solar, există? Şi dacă există, de acolo să fi coborât misterioşii “călători” din spaţiu, fiinţe extraterestre inteligente, “zeii Anunnaki”, care au hotărât destinele oamenilor şi despre care povestesc miturile? Sau, poate, mai curând decât ne-am aştepta, “adevărul” va veni din altă parte?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.