Situl roman Caerleon din Newport, Tara Galilor, cunoscut si ca Fortareata Legiunii, a fost una dintre cele mai importante baze militare din Britania in timpul Imperiului Roman. Acest loc a fost, daca vreti, locul Legiunii a II-a Augusta, adapostind aproximativ 5000 de soldati. Si acest numar impresionant de soldati nu ar trebui sa ne mire in niciun chip, mai ales ca situl militar dispunea de un amfiteatru, bai, magazine si, bineinteles, temple. In sfarsit, locul este si mai interesant daca ne indreptam atentia spre istoria sa. Trebuie sa stim ca, dupa invadarea Britaniei, in anul 43 d.Hr., romanii au mai fost nevoiti sa lupte inca 30 de ani pentru a detine controlul Traii Galilor. Acestia au construit aici drumuri si baze militare, in speranta ca vor reusi sa dainuie ca mare putere peste Britania.

Situl roman Caerleon1

De pilda, Isca Silurum, fondata in jurul anului 75 d.Hr., pentru Legiunea a II-a Augusta, se afla in apropierea raului Usk. Aceasta este numita astazi Caerleon (din latinescul Castra Legionis), si nu degeaba este considerata a fi cel mai interesant sit roman din Marea Britanie. In fapt, Caerleon functiona ca principala baza militara romana din sudul Tarii Galilor, zona in care influenta romanilor a fost cea mai puternica. Ba chiar, aceasta influenta se simte chiar si in zilele noastre, cand mare parte din traditii si obiceiuri sunt adanc inradacinate in cultura si civilizatia romana.

Cu o suprafata de 20 hectare, baza militara avea o forma rectangulara, cu o retea de strazi drepte, perpendiculare si cu cate o poarta pe fiecare dintre cele patru laturi. Mai mult decat atat. zidurile originare din pamant masurau trei metri inaltime, cu palisa de pe coama. Numai ca, in jurul anul 20 d.Hr., aceastea avea sa fie inlocuite cu ziduri din piatra, de doua ori mai inalte. In acest fel, romanii isi aratau ingrijorarea fata de atacurile inamice ori, de ce nu, de eventualele intentii de recastigare a Britaniei sau de intentiile straine de invadare.

Citește și:  Campul de batalie de la Antietam: Obiective turistice SUA - Sharpsburg

Situl roman Caerleon11

In interiorul locului care astazi este cunoscut drept situl roman Caerleon din Newport se aflau baraci, fiecare gazduind circa 100 de legionari, cladirea comandamentului, sala de exercitii, depozitul de grane si spitalul. Iar ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca, pana si in prezent, exista un luxos complex de bai, imediat in afara zidurilor, si un amfiteatru cu 5000 de locuri unde luptau gladiatorii, acestea putand fi admirate de turistii interesati de acest loc, ce-i drept, nu cu grandoarea de acum doua milenii.

In sfarsit, undeva prin anul 300, romanii aveau sa isi mute baza la Cardiff, astazi capitala Tarii Galilor. De mentionat, totodata, este ca, in Evul Mediu, Caerleon a fost identificat cu Camelot, loc in care legendarul rege Arthur isi avea curtea si se intalnea cu cavalerii sai in jurul Mesei Rotunde, o colina de la marginea orasului primind numele de Masa Rotunda a regelui Arthur. La sapaturile din anul 1926, s-a descoperit ca sub ea se afla amfiteatrul roman.

Situl roman Caerleon111

Tot aici se afla si Muzeul Legionarilor, in care se afla cea mai bogata, respectiv variata colectie de obiecte romane din Marea Britanie. Locul este de o frumusete unica in Tara Galilor, ceea ce explica interesul arheologilor pentru acest sit. De pilda, in vara anului 2011, o echipa de voluntari si profesori de la Universitatea Cardiff au venit la Caerleon, descoperind aici exact ceea ce au sperat, si anume un Port Roman, unul din doar doua din cate exista in tara lor.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.