In regiunile cu palcuri de bambus din estul Asiei, mai ales din China si Myanmar traieste sobolanul de bambus sau cartita de bambus (cum mai este numita aceasta specie). Modul sau de viata este solitar si discret, are obiceiul sa stea ascuns in vizuini pe care la sapa la radacinile de bambus, iar pentru a se hrani se catara pe tulpinile de bambus, mananca lastari fragezi, dar este amator si de radacini, seminte si fructe.

Sobolanul de bambus (Rhizomys sinensis) in conditii de captivitate, Foto: zoochat.com
Sobolanul de bambus (Rhizomys sinensis) in conditii de captivitate, Foto: zoochat.com

Are corpul robust si indesat, cu lungimea de 20-40 cm si greutatea de 1-3 kg. Intregul corp este acoperit cu blana alcatuita din fire de par aspre si lungi, iar coloritul este predomninat cenusiu-cafeniu-deschis. Coada este destul de scurta, rotunda in sectiune transversala, mai groasa la baza si mai subtire la varf, masoara 5-9,5 cm si este golasa, lipsita de par, acoperita cu piele solzoasa. Capul este masiv comparativ cu marimea corpului, bogat acoperit cu fire de par, urechile sunt mici si abia se zaresc din stratul de blana. Botul este gros si turtit, maxilarele prevazute cu dinti ascutiti, perfect adaptati sa roada materiile vegetale, cu care se hraneste. De o parte si de alta a capului apar ochii mici si rotunzi, ce au colorit inchis. Pe buza superioara apar numeroase perechi de vibrize lungi, fine si albe, care ii intensifica simturile, il ajuta in orientare. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte, in partea superioara acoperite cu fire lungi de par, iar pe labe cu fire scurte. Degetele sunt lungi si prevazute cu gheare tari si ascutite, bine dezvoltate pentru sapat incaperi de cuibarit, galerii in pamant, sau pentru catarat cu usurinta pe tulpinile de bambus.

Citește și:  Scobarul, un pește de apă dulce comun din familia Cyprinidae

Sobolanul de bambus are denumirea stiintifica de Rhizomys sinensis, face parte din ordinul Rodentia, familia Spalacidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.