Sobolanul fluierator al lui Brant este un mamifer care face parte din categoria rozatoarelor placentare, ce traiesc in peisajul Africii de Sud. Apare in provinciile sud-africane Eastern Cape, Western Cape, Northern Cape, dar si in Botswana de Sud-Vest si Namibia de Sud-Est. Prefera mai ales un anumit tip de habitat, alcatuit din campii nisipoase unde isi sapa cu usurinta un sistem amplu de vizuini sub forma unor tuneluri si galerii.

De asemenea apare in zonele stancoase, aride si are obiceiul sa-si mascheze intrarea in adapostul subteran cu materii vegetale, crengi si ierburi uscate. Numele sau vine de la sunetele suieratoare pe care le scoate.

Ca aspect exterior se remarca prin corpul dolofan si coloritul pestrit, in nuante galbui, maronii-deschise, negre-cafenii ale firelor de par dese care ii alcatuiesc blanita si care il camufleaza foarte bine in mediul in care traieste, astfel nefiind observat cu usurinta de pradatori.

Partea ventrala a corpului este in nuante mai luminoase, membrele anterioare si posterioare sunt scurte, in culori albe-cenusii, prevazute cu gheare tari si ascutite. Un astfel de animal adult are lungimea corpului de 12,5-16,5 cm, lungimea cozii de 7,5-10,5 cm si greutatea de 85-125 g.

Parotomys brantsii

Capul este destul de mare, ochii sunt negri si foarte expresivi. Urechile sunt largi, au marginile rotunjite, sunt acoperite cu fire de par si pozitionate in partea superioara a capului. Nasul si varful cozii sunt in nuante de culori roscate-portocalii. Partea superioara a botului sau mai exact buza superioara prezinta numeroase perechi de vibrize, lungi, sensibile, care ii amplifica foate mult simturile.

Citește și:  Hipopotamul (Hippopotamus amphibius), al treilea mamifer terestru ca și mărime

Soarecele fluierator al lui Brant este foarte adaptabil la habitatul arid, are un stil de viata specific rozatoarelor, traieste in grupuri familiare, alcatuite din cateva exemplare. Dieta sa este alcatuita in principal din frunze de quinoa, plante suculente si ciulini. Nu bea apa, necesarul de lichide si-l ia din seva diferitelor specii de plante.

Este activ in timpul zilei, foarte activ sa-si caute hrana preferata si sa sape vizuini. Provoaca mari daune in culturile de cereale. Cei mai mari dusmani ai sai sunt mangustele, serpii si pasarile de prada. In perioada de reproducerea – care are loc de patru ori pe an – femela face doi pana la patru pui. Acestia cresc foarte repede, sunt alaptati si ocrotiti cu mare atentie de femela.

Sobolanul fluierator al lui Brant are denumirea stiintifica de Parotomys brantsii, face parte din ordinul Rodentia, familia Muridae si nu este o specie in pericol de disparitie, din contra numarul de astfel de animale este foarte mare in Africa de Sud.

Video – Sobolanul striat si sobolanul fluierator al lui Brant: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.