Soparla cu centura din Zimbabwe este o specie care traieste in savanele din sudul Africii, dar si in zonele montane unde sunt gramezi de roci erodate. Aceasta soparla are corpul puternic aplatizat, fapt ce-i permite sa se ascunda de pradatori printre crapaturile inguste ale stancilor sau pe sub pietre.

Este o reptila de numai 12-17 cm lungime care poate fi recunoscuta dupa corpul sau acoperit de solzi ascutiti, in culori de nunate maronii-maslinii cu pete luminoase, crem raspandite pe toata partea dorsala si pe coada.

Pe partea ventrala coloritul este mai deschis. In zona gatului, pe partea superioara a acestuia, solzii sunt carenati si usor ascutiti, iar coada pare blindata cu tepi, atat de proeminente sunt varfurile ascutite ale solzilor. Cu ajutorul cozii soparla se apara de animale de prada, are obiceiul sa intre in adapost si sa tina la intrare coada ridicata cu solzii ascutiti spre pradator. Capul este alungit, in forma triunghiulara daca este privit de deasupra.

Citește și:  Carabide, o specie de cărăbuși răspândită în întraga lume

Botul este robust, iar ochii sunt mari si pozitionati sus si pe partile laterale ale capului. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte dar puternice, au cate cinci degete fiecare, inzestrate cu gheare ascutite.

Aceste soparle traiesc in grupuri mici familiare, isi apara puii de pradatori si hiberneaza impreuna. Cei mai mari dusmani ai lor sunt serpii, pasarile de prada si mamiferele. Reproducerea la aceasta specie este vivipara, femela naste pui vii.

Acestia cresc foarte incet si traiesc destul de mult. Hrana lor consta din mici artropode, insecte si larve de insecte. In anumite tari (ca de exemplu Japonia) aceste soparle sunt crescute ca animale de companie.

Soparla cu centura din Zimbabwe face parte din ordinul Squamata, familia Corylidae si are denumirea stiintifica de Cordylus rhodesianus. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Soparla cu centura din Zimbabwe (Cordylus rhodesianus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.