Soparla cu platosa si solzi aspri este o specie raspandita in Africa sud-sahariana, in padurile, pajistile, dealurile stancoase si cu vegetatie bogata din regiunile centrale, sudice si estice ale acestui continent.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 40-48 cm si un aspect puternic aplatizat, cu membrele scurte, groase si puternice, prevazute cu gheare ascutite, tari si curbate. Coada este foarte lunga, mai groasa la baza si din ce in ce mai ingusta spre varf. Corpul este acoperit cu numeroase placi rectangulare dispuse uniform sub forma unor siruri cu un colorit in nuante maronii-deschise, gri-cenusii si maronii-inchise.

Aceasta platosa groasa ii permite sa intepeneasca in crapaturile inguste ale stancilor unde se refugiaza cu iuteala spre a scapa de pradatori – mici mamifere, serpi si pasari de prada. Are capul mare, botul usor rotunjit, iar deasupra lui se observa cele doua nari proeminente. Ochii sunt mari, au irisul de culoare inchisa, acuitatea vizuala este bine dezvoltata.

Aceasta specie traieste intr-un habitat terestru, este activa mai ales noaptea cand vaneaza cu lacomie mici animale vertebrate, dar si nevertebrate. Hrana sa consta si din alte specii de soparle mai mici, dar este completata si cu flori si fructe.

Citește și:  Șopârla sudică cu capul unghiular (Hypsilurus spinipes)
Gerrhosaurus major

Reproducerea la aceasta specie este ovipara si are loc in timpul sezonului ploios cand temperatura este cuprinsa intre 20-25 de grade Celsius. Femela depune doar 2-4 oua destul de mari si forma ovala in crapaturile de stanci, pe sol in gropi si vegetatia aflata in stare de putrefactie sau pe sub bustenii culcati la pamant.

Dupa o perioada de incubatie de 4-5 luni ouale eclozeaza si apar puii – adulti in miniatura cu lungimea corpului de 10 cm – care sunt destul de bine dezvoltati si capabili sa-si caute hrana singuri. Masculul este foarte agresiv in perioada de reproducere, isi manifesta instinctul teritorial exagerat fata de ceilalti masculi si se lupta cu ei pentru dreptul la imperechere cu femelele.

Soparla cu platosa si solzi aspri are denumirea stiintifica de Gerrhosaurus major, face parte din ordinul Squamata, familia Gerrhosauridae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Soparla cu platosa si solzi aspri (Gerrhosaurus major):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.