Soparla de zid din Ibiza (Podarcis pityusensis) este o specie originara din Insulele Baleare. Un anumit numar de exemplare apar si in Insula Mallorca, iar faptul ca traieste si la altitudini de 475 m in Insula Ibiza in locuri cu ruine, tufisuri, ziduri de piatra, zone stancoase a facut sa fie numita soparla de zid din Ibiza.

Are capul lung si ingust, botul ascutit, ochii mici, cu pleoape fine si irisul de culoare neagra. Corpul este zvelt, trunchiul putin turtit, iar coada foarte lunga si subtire. Un exemplar adult poate ajunge la lungimea de 15-21 cm. Masculul are un colorit albastru cu marcaje negre, iar femela are un colorit ce variaza in functie de locul unde traieste, prezinta adesea dungi de nuanta inchisa.

Toate cele patru membre sunt musculoase si prezinta degete exagerat de lungi, fapt ce arata ca este un catarator excelent. Traieste pe peretii stancosi, expusa la soarele puternic din timpul zilei, in ruine sau pe copacii cazuti, iar in caz de pericol dispare fulgerator in crapaturile cele mai apropiate.

Citește și:  Vipera cu buze albe (Trimeresurus albolabris), un șarpe veninos

Șopârla de zid din Ibiza

Are capacitatea de a se catara foarte rapid in sus sau in jos, ajutandu-se de ghearele ascutite ale membrelor cat si de coada lunga perfect adaptata atat pentru sprijinirea corpului cat si pentru mentinerea echilibrului. Poate face foarte bine si salturi, iar hrana ei consta in special din insecte, diverse artropode si plante.

Perioada de imperechere are loc primavara tarziu, iar reprodurerea este ovipara. Femela depune ouale in vizuini sau sub pietre si le pazeste pe perioada incubatiei, inconjurandu-le cu corpul ei. Daca simte pericolul obisnuieste sa ia ouale si sa le mute in alt loc. Dupa eclozarea oualor apar puii pe care soparla-mama ii curata si ii supravegheaza cateva zile. Speranta de viata la aceasta soparla este de aproximativ 6 ani.

Soparla de zid din Ibiza face parte din ordinul Squamata, familia Lacertidae. Situatia acestei specii este vulnerabila, de aceea este protejata prin lege.

Video – Soparla de zid din Ibiza (Podarcis pityusensis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.