Soparla lui Lilford este o specie endemica din Insulele Baleare, mai exact din acele mici insule din jurul Arhipelagului Cabrera, Insulei Mallorca si Menorca.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 18-22 cm si greutatea destul de mica, insa nu este confirmata cu exactitate. Intre mascul si femela apare un dimorfism sexual destul de accentuat pus in evidenta prin marimea corpului. Intotdeauna masculul este mai mare decat femela, are corpul mai puternic.

Corpul este acoperit de solzi mici si desi, iar coloritul este maro-inchis sau verde-maroniu cu pete intunecate. Coada este lunga, groasa la baza deoarece stocheaza grasime corporala. La majoritatea exemplarelor coloritul cozii este verde, maro, negru sau verde-albastrui. Partea ventrala a corpului si gatul sunt albicioase, cu marcaje albastre mai putin intense.

Capul este robust, botul lung, in varful acestuia sunt pozitionate cele doua nari. Ochii sunt proeminenti, acoperiti de pleoape, au irisul de culoare inchisa. Membrele posterioare sunt mai mari si mai robuste decat cele anterioare, au fiecare cate cinci degete lungi, subtiri si prevazute cu gheare.

Citește și:  Reptile din America de Sud - Tegu negru (Tupinambis teguixin)
Podarcis lilfordi

Soparla lui Lilford este foarte rezistenta la conditiile ostile ale mediului inconjurator, se adapteaza foarte usor, iar habitatul sau este predominnat terestru. Fiind o specie carnivora dar si erbivora se hraneste cu gandaci, furnici, pesti scapati din ciocul pasarilor marine, polen, nectar, fructe, flori si seminte.

Reproducerea la aceasta specie este ovipara, femela depune aproximativ 4 oua in crapaturile din pamant, sau in stratul de frunze de pe sol. Desi nu este amenintata de pradatori naturali, aceasta soparla nu este deloc linistita, ea sufera foarte mult din cauza lipsei de hrana mai ales in perioadele secetoase.

Dupa eclozarea oualor apar micile soparle, destul de bine dezvoltate astfel incat sa reuseasca sa se descurce singure, sa-si caute individual hrana incepand din prima zi de viata.

Soparla lui Lilford este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Squamata, familia Lacertidae si are denumirea stiintifica de Podarcis lilfordi.

Video – Soparla lui Lilford (Podarcis lilfordi):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.