Soparla plata a lui Broadley este una dintre cele mai faimoase specii de reptile care traieste in sudul Africii in apropierea Cascadei Augrabies. Parcul National Augrabies adaposteste pe teritoriul lui aproximativ 50 de specii de reptile din care face parte si aceasta specie care, datorita coloritul ei viu si stralucitor (mai ales al masculului) poate fi usor de observat.

Masculul are capul albastrui si partea dorsala anterioara verde, membrele sunt in nuante galbene si portocalii, iar coada maronie-portocalie. Partea ventrala este de culoare neagra sau usor portocalie. Femela are un colorit mai sters si corpul mai mic, nuantele sale sunt in culori maronii cu trei dungi crem pe spate, galben-deschis de culoarea paiului pe coada si albicioase sau portocalii pe burta.

La fel este si coloritul exemplarelor tinere, care de multe ori sunt confundate cu cele feminine si astfel pasarile de prada – dusmanii lor cei mai mari – le observa mai greu in stratul de vegetatie de pe sol.

Exemplarele adulte pot ajunge la lungimea corpului de 15-20 cm si se remarca prin aspectul corpului puternic aplatizat, inclusiv capul si coada. Aceasta particularitate le ofera avantajul de a scapa de pradatori reusind sa se refugieze in crapaturile cele mai stramte ale stancilor, de unde este aproape imposibil sa fie scoase.

Citește și:  Vipera gaboneza (Bitis gabonicus), un șarpe veninos
Platysaurus broadleyi
Platysaurus broadleyi

Au botul alungit, de forma triunghiulara, ochii mari si bulbucati, cu irisul de culoare neagra. Membrele anterioare si posterioare sunt foarte mari si musculoase, prevazute fiecare cu cate 5 degete foarte lungi, care le ofera posibilitatea sa se deplaseze cu mare viteza pe sol si sa faca salturi foarte mari in zbor.

Habitatul acestei soparle este exclusiv terestru, isi petrece majoritatea timpului vanand insectele din apropierea cascadelor, face salturi acrobatice pentru a le prinde din zbor, ele zburand in roiuri langa apele raurilor. Au obiceiul sa consume si fructe, mai ales smochine bine coapte pe care le prefera pentru gustul lor foarte dulce.

Reproducerea la aceasta specie este ovipara, femela depune in lunile de vara cate 2 serii de cate 2 oua in crapaturile stancilor unde si-a adunat un strat de frunze si resturi vegetale. Dupa o perioada scurta de incubatie ouale eclozeaza si apar puii care incep sa se hranesca cu diferite insecte si larve de insecte si ajung la maturitatea sexuala cand au lungimea corpului de 6,4 cm.

Soparla plata a lui Broadley are denumirea stiintifica de Platysaurus broadleyi, face parte din ordinul Squamata, familia Cordylidae si este o specie foarte comuna in Africa.

Video – Soparla plata a lui Broadley (Platysaurus broadleyi):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.