Soparla verde a lui Schreiber este o specie raspandita in regiunile de deal si campie, cu teren stancos si vegetatie densa din sud-estul Europei. Deseori aceste soparle stau la soare pe pietre, in apropierea raurilor mici, ca sa se incalzeasca. Cand insectele trec in apropierea lor nu trebuie decat sa sara brusc si astfel sa le prinda cu usurinta.

In caz de pericol se furiseaza in vegetatia deasa sau sar in apa ascunzandu-se printre pietre pe fundul acesteia. In caz de este nevoie isi lasa coada, care dupa un timp ii creste la loc. Daca este nevoita se catara cu rapiditate si in copaci, ajutandu-se de cele patru membrele foarte musculoase.

Are lungimea corpului de aproximativ 36-40 cm, iar coloritul pielii solzoase pe partea dorsala este de un verde deschis cu numeroase pete negre care sunt astfel distribuite incat alcatuiesc uneori dungi longitudinale sau alteori un model asemanator unei grile. Pe partea ventrala petele negre sunt mai mici iar in unele zone dispar, iar pe partile laterale ale corpului coloritul este mai intunecat.

Masculul la aceasta specie este mai mic decat femela si are gatul si capul albastru in perioada de imperechere. Prin aspectul sau viu colorat el atrage femela si de cele mai multe ori lupta pentru cucerirea acesteia cu alti masculi cae ii incalca teritoriul. Femela este verde sau maro cu numeroase marcaje negre si are capul si gatul maroniu. Exista si exemplare de femele care au coloritul aproape asemanator cu al masculului.

Citește și:  Specii de sfrâncioci din familia Laniidae
Lacerta schreiberi
Lacerta schreiberi

La soparlele tinere corpul este verde cu dungi transversale galbene sau albe, iar uneori portocalii. Capul este mare, cu botul ascutit deasupra caruia se pot observa cele doua nari bine evidentiate. Ochii sunt pozitionati in partea de sus a capului si au irisul de culoare inchisa. Membrele anterioare sunt mai subtiri decat cele posterioare, toate se termina cu degete lungi si gheare mici si ascutite.

Soparla verde a lui Schreiber se hraneste cu diferite nevertebrate care au dimensiuni reduse, insecte, larve de insecte si reptile mici. In perioada de imperechere pot fi observate perechi de masculi si femele. Reproducerea este ovipara, femela depune un numar de 6-12 oua in stratul de vegetatie de pe sol. Speranta de viata la aceasta specie este de aproximativ 10 ani in conditii de captivitate si mai putin in salbaticie, in habitatul sau natural predominant terestru.

Soparla verde a lui Schreiber are denumirea stiintifica de Lacerta schreiberi, face parte din ordinul Squamata si familia Lacertidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Video – Soparla verde a lui Schreiber (Lacerta schreiberi):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.