Anolisul verde (Anolis carolinensis) este una dintre cele mai cunoscute specii de soparle Anolis raspandita in Cuba si regiunile din sud-estul Statelor Unite ale Americii.

Sunt cunoscute peste 250 de specii de soparle de acest gen care traiesc numai in America si se remarca prin faptul ca sunt animale zvelte cu picioare si cozi lungi si cu guse specifice lor.

Aceasta soparla la maturitate ajunge la lungimea de 12-20 cm, are capul in forma de piramida, iar coada este foarte lunga comparativ cu lungimea corpului. Membrele anterioare sunt mai scurte decat cele posterioare, degetele prezinta gheare lungi si ascutite, iar dedesubt sunt prevazute cu pliuri adezive.

Uneori anolisul verde poate fi confundat cu un cameleon deoarece are capacitatea sa-si schimbe culoarea din verde in maro cand sta la umbra. Atat masculul cat si femela prezinta o gusa de piele extensibila de culoare roz-deschisa, care este folosita mai ales de masculi pentru a atrage atentia femelelor in perioada de imperechere sau pentru a indeparta rivalii.

Dupa perioada de hibernare, incepe sezonul de imperechere cand masculul isi atrage femela umflandu-si gusa colorata si apoi muscand-o de gat o aduce in pozitia de imperechere, pune un picior pe corpul acesteia si incepe copulatia care dureaza cateva minute.

Anolisul verde

La aceasta specie de soparle reproducerea este ovipara, femela dupa imperechere depune in cele mai multe cazuri doua oua la intervale apropiate, in stratul de frunzis des sau in vegetatia umeda aflata in putrefactie.

Citește și:  Baziliscul cu pene (Basiliscus plumifrons) - Șopârla Isus Hristos

Dupa o perioada de doua saptamani ies puii care ajung la maturitate abia dupa sapte luni. De obicei pe o anumita zona traieste un singur mascul, mai multe femele si cativa pui. Daca se intampla sa apara un intrus, masculul incearca sa-l intimideze indreptandu-si corpul, dand de multe ori din cap si umflandu-si sacul viu colorat, de la gat.

Datorita unui organ cavernos care se gaseste sub piele si care se umple cu sange, creasta din zona cefei se umfla si face ca animalul sa para mult mai mare.

Anolisul verde este o soparla arboricola care se hraneste mai ales cu insecte, pe care le prinde cu multa abilitate. Deseori ziua poate fi vazut stand la soare pe o suprafata verticala, care poate fi de exemplu o frunza mare de palmier, lemnul unui gard, peretele unui zid, sau trunchiul unui copac, de care se prinde cu pernutele extinse de pe degetele picioarelor.

Anolisul verde face parte din ordinul Squamata, familia Lacertilia si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Anolisul verde (Anolis carolinensis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.