Spania sau Regatul Spaniei este o tara situata in sud-vestul Europei, ce ocupa mare parte a Peninsulei Iberice, alaturi de Portugalia si Gibraltar. Are deschidere la Oceanul Atlantic si Marea Mediterana. Se invecineaza cu Franta si Andora in nord-est, de-a lungul Muntilor Pirinei. Suprafata este 504 614 km², iar populatia, 43,96 milioane locuitori. Capitala este Madrid. Spania a devenit monarhie constitutionala in 1978 prin adoptarea unei noi constitutii, dupa ce regimul lui Franco a luat sfarsit in 1975. Provenienta numelui este derivat din “Hispania”, asa cum romanii se refereau la toata Peninsula Iberica. In tara predomina podisurile intinse, intrerupte de lanturi montane si marginite spre exterior de campii (Campia Andaluziei).

Pozitia Spaniei a fovorizat navigatia maritima. Rolul Spaniei in Europa a fost foarte important ca spatiu al Imperiului Roman, dar si ca principal actor in descoperirile georgrafice prin intermediul navigatiei maritime (Cristofor Colum, Magellan). Entitatile teritoriale aparute in Evul Mediu au avut un cuvant greu de spus in delimitarea de astazi: Catalonia (partea de nord-est), Castilia – Leon (Podisul Castiliei Vechi), Castilia – La Mancha (Podisul Castiliei Noi), Andaluzia (Campia Andaluziei), Asturia (Muntii Cantabrici), Galicia (extremitatea nord-vestica), Aragon (Valea fluviului Ebru). Centrele urbane principale sunt Madrid, Barcelona, Valencia si Sevilla, acestea fiind, in acelasi timp, si orase importante ale Europei, cu peste 3 milioane de turisti in fiecare an.

Dupa aderarea Spaniei la Uniunea Europeana, economia s-a dezvoltat treptat, industria devenind motorul economiei (siderurgie, constructii de masini etc). Ocupa locul I pe glob la productia uleiului de masline. Religia predominanta este catolicismul, aproximativ 90 % din populatie avand aceasta religie. De fapt, spaniolii sunt cunoscuti ca facand parte din grupul reprezentativ al catolicismului, datorita faptului ca de-a lungul vremii putini au fost cei care s-au indreptat spre o alta religie in afara de catolicism. Nu e de neglijat nici faptul ca in Spania se afla cele mai importante biserici catolice din intreaga lume.

Turismul este, de asemenea, o ramura extrem de importanta in economia Spaniei. Inca din timpul regimului lui Franco, turismul a inceput sa se dezvolte considerabil, comparativ cu majoritatea celorlalte tari totalitare. De pilda, in anul 2007, Spania a fost a doua cea mai vizitata tara dupa Franta. Este cunoscut faptul ca mare parte din conceptul de turism de vara a fost prima oara dezvoltat in Spania. Clima calda, adica mediteraneana in sud si vest, si temperat oceanica in nord si vest, a atras decenii la rand turisti din intreaga lume. Si ca tot au fost prezentate mai sus regiunile Spaniei, ar fi indicat sa spunem si ce anume puteti vizita. De pilda in Catalonia va puteti petrece vacanta in Costa Brava, o destinatie foarte populara printre turistii care iubesc soarele. Va puteti caza in Salou. Nu trebuie sa uitam nici Insulele Canare sau Insulele Baleare care sunt, de asemenea, foarte vizitate. Pe langa activitatile conventionale, puteti practica si sporturi de apa sau, daca sunteti pasionati de istorie sau arta, puteti vizita galerii de arta, monumente istorice ori, de ce nu, adevarate capodopere ale arhitecturii moderne. Este drept ca si potentialul uman si economic a jucat de-a lungul anilor un rol esential in dezvoltarea turismului. Desi dimensiunile demografice nu sunt mari, ci mai degraba medii, sunt eficiente in oferirea unor servicii mai mult decat acceptabile. Ba chiar Spania este cunoscuta ca o tara in care ospitalitatea e la ea acasa, indiferent de nationalitatea, religia sau rasa turistului.

Citește și:  Muzeul Africa : Obiective turistice Africa de Sud - Johannesburg

Totodata, in Spania se afla un numar semnificativ de orase istorice, cum ar fi Madrid, capitala tarii, sau Barcelona. Aceste doua orase sunt printre cele mai importante din Europa, gazduind an de an adevarate manifestatii de arta, evenimente sportive, de stiinta, de moda etc. Insa daca va intereseaza asezarile linistite, nu foarte agitate ca marile orase, puteti opta pentru orasele care fac parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO, cum ar fi Avila, Cordoba, Alcala de Henares, Ibiza, Salamanca, San Cristobal de la Laguna, Segovia, Tarragona, Toledo, Cuenca sau Caceres. Probabil ati tresarit cand am spus Ibiza, caci numai o asezare linistita nu e. Intocmai, avantajul unei tari precum Spania e ca atunci cand doriti sa va odihniti si sa aveti o vacanta nu foarte zgomotoasa, puteti alege un oras in care, desi e agitatie, exista locuri cu mare tihna. Orasul Ibiza este unul dintre aceste locuri, sau poate va ganditi la un alt oras de pe insula Ibiza, precum Santa Eularia des Riu. Totusi, daca vreti sa va bucurati de viata de noapte de pe insula, puteti alege orasul Sant Antoni de Portmany, situat in vest. Cel mai cunoscut club este, asa cum probabil stiti, Amnesia, dar si cluburile Privilege, Es Paradis sau Space sunt destul de frecventate.

In sfarsit, Spania va ofera indeajuns, de la orase care fac parte din Patrimoniul UNESCO la plaje cu servicii impecabile, unde, cu siguranta, va veti simti turisti adevarati.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.