Antilopa Oryx cu coarne sabie (Oryx dammah) traieste pe teritoriul Africii de Nord, preferand regiunile de stepa, pustii sau cu dealuri stancoase. Astazi este destul de rar vazuta in mediul ei natural, ea fiind o specie in pericol mare de disparitie. Multe exemplare sunt protejate in parcuri si rezervatii naturale, in Senegal, Tunisia si Maroc.

Aceasta specii s-a adaptat foarte bine la zonele desertice, au anumite particularitati fiziologice care le ajuta sa-si pastreze apa in organism. Astfel rinichii sunt foarte eficienti, nu elimina foarte multa urina, iar copitele mari au rolul de a distribui greutatea corpului pe nisipul moale.

Corpul unui exemplar adult are lungimea de 1,5-2,4 m, greutatea de 100-210 kg si lungimea cozii de 45-90 cm.

Atat femela, cat si masculul prezinta doua coarne foarte lungi, netede si curbate spre spate, foarte fine si cu varfurile ascutite, simetrice si in forma de sabie. Aceasta antilopa are drept culoare de baza o nuanta alba-galbuie, doar pe gat si piept culoarea este roscata sau maronie. De asemenea, pe partile laterale posterioare prezinta cate o dunga estompata maronie.

Citește și:  Pecari cu guler (Pecari tajacu), mamifere copitate

Antilopele Oryx cu coarne sabie sunt mamifere care se muta dintr-un loc in altul.

oryx cu coarne sabie

Sunt mereu in cautarea hranei care consta in ierburi, radacini si tuberculi. Acestea sunt sapate cu copitele membrelor anterioare, extrase si rupte cu dintii si maruntite in gura. Isi cauta hrana mai mult noaptea, ziua cand caldurile sunt f mari stau la umbra, langa stanci, sau isi sapa cate o gaura in nisip.

Traiesc in turme formate din masculi si femele, de aproximativ 20-40 indivizi.

In perioada de imperechere masculii isi apara teritoriul, luptandu-se intre ei pentru femele. La aceasta specie femela are o perioada de gestatie de 222-253 zile, iar in ziua cand trebuie sa fete aceasta paraseste turma si apoi revine dupa cateva ore.

Puii reusesc sa mearga din prima zi, sunt intarcati dupa 2-3 luni si ajung la maturitatea sexuala dupa 2 ani.

Antilopa Oryx cu coarne sabie face parte din ordinul Arctiodactyla si familia Bovidae.

Video – Oryx cu coarne sabie (Oryx dammah):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.