Ordinul Collembola cuprinde cele mai mici artropode numite colembole si care apar in numar extrem de mare pe vegetatia de la nivelul solului, pe resturi de frunze si pajistile intinse.

Familia Poduridae face parte din acest ordin si este reprezentata doar de o singura specie de vietuitoare poduride care traieste in emisfera nordica si doar in mediul exclusiv acvatic. Denumirea stiintifica a speciei este Podura aquatica si poate fi observata la suprafata apei baltilor si iazurilor in numar foarte mare.

Aceasta specie are corpul foarte mic cu lungimea de 2 mm si este numita popular purice de apa. Ca si alte specii de colembole nu ii lipseste organul in forma de furculita pentru sarit si care are numele de furcula. Acesta are o forma aplatizata dar lunga astfel incat ajunge pana la locul ventral de la nivelul abdomenului.

In acest fel podurida poate sa se agate de suprafata apei si sa faca salturi. Acest organ este intins ca un resort si ii ofera posibilitatea sa faca salturi rapide si sa se fereasca de pradatori. Salturile se fac brusc si in toate directiile, intotdeauna cu usurinta, pentru ca puricii de apa au corpurile foarte micute si astfel ei nu rup tensiunea superficiala a apei.

Citește și:  Falangiide - Păianjeni cu picioare lungi
Podura aquatica
Podura aquatica

Aceste poduride apar in numar atat de mare incat pe suprafata apei pare sa fie un strat de funingine neagra creat de corpurile lor. Unele exemplare mai mari au corpul de 2 mm, insa majoritatea pot masura doar 1,1-1,5 mm. Au picioarele scurte, antenele mici, iar coloritul corpului este in nuante de negru, albastru-inchis, gri-albastrui, maroniu sau maroniu-rosiatic.

Poduridele sunt nacrofage, se hranesc cu materia organica aflata in stare de putrefactie, cu alge, bacterii, granule de polen care plutesc la suprafata baltilor sau alte particule mici din apa. In perioada de reproducere, dupa imperechere femela depune ouale pe vegetatia din apa.

Podura aquatica isi are numele de la faptul ca este singura specie a familiei Poduridae din emisfera nordica care are un stil de viata exclusiv acvatic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.